Двуседмичният “Черен петък” на пловдивското изкуство

“Празникът” на консуматорството Black Friday вече е зад гърба ни, но от изминалия Черен петък, в Пловдив остава диря и тя, за голямо учудване, не е свързана с комерсиалното.

Тази година, за първи път, творци от две бивши и една предстояща Европейска столица на културата се обединиха и едновременно, в три различни държави, откриха обща изложба. В късният петъчен следобед, млади художници от Пловдив (ЕСК 2019), Тимишоара, Румъния (ЕСК 2023) и Солун, Гърция (ЕСК 1997), откриха изложбата Black Friday. Свързани с общ live stream, който се излъчваше от и на трите места едновременно, творците общуваха един с друг и показваха какво се случва във всяко от галерийните пространства. Споделяха емоциите си и духът на откриванията, които течаха по едно и също време.

Необичайната за света на изкуството тема, която са избрали, те обясняват така:

„Изложбата коментира явлението Black Friday в комерсиалния свят, но от друга – отправя предизвикателство към артиста да изложи пред публика една забравена, така да се каже „преоценена“ част от творческото си минало“.

Фокусът върху Черния петък е колкото ироничен коментар върху консуматорското мислене, толкова и пробужда размисли, за това доколко едно от последните пристанища на духа – изкуството – се придвижва към комерсиалното и възможно ли е “празникът” на материалното, символично поглъщайки го чрез тази изложба, която следва принципите му, да промени неговото естество.

Част от концепцията на проекта се опитва да дълбае в тази тема, чрез подбора на произведения на авторите – изцяло стари техни неща, а не специално подготвени за конкретната изложба. Миналото на автора, преоценено и предложено за продан на намаление, на промоция, достъпно за потребителя и с това – приканващо го да си купи на всяка цена. И цените наистина са съблазнителни – в диапазона между 30 и 90 евро за рамкирани красиви картини, както и скулптори, от творци, които са млади, но пък и с достатъчно изложби зад гърба си.

Идеята се заражда в Тимишоара, където организаторът на изложбата – Цветелина Ангелова (която също е и участник с нейните скулптори) прекарва няколко месеца на съвместно творчество с колегите си от румънския град, на който тепърва му предстои да бъде Европейска столица на културата след 2 години. Там възникват идеите за множество бъдещи съвместни инициативи в областта на културата и изкуството и Black Friday изложбата е само първата стъпка в процеса и тази стъпка е неслучайна – Цветелина коментира смисълът от изложбата така:

“Проектът е експеримент и никой не знае какъв ще е крайният резултат. Интересното ще е реакцията. Ще се повдигне въпроса каква всъщност е цената на изкуството.”

И този дебат вероятно няма да има еднозначен отговор, а ще поражда още въпроси. Но това е една от мисиите на изкуството – да задава въпросите. Отговорите може да ги потърси всеки сам за себе си, а успоредно и да се наслади на красотата на изложените творби.

Може да го сторите и вие, всеки ден до 15 декември, като посетите изложбата Black Friday в т.нар. “Мексиканска къща” или по-точно – сутеренната зала на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град с работно време от 10:00 до 18:00 (без неделя).

Авторите, чиито творби ви очакват са:

Антоан Стойков – работи в областта на графиката, занимава се и с татуиране

Бельо Хаджиев – живопис и съвременно изкуство

Веселка Хаджиева – работи в областта на дизайна, живописта и керамиката

Вълко Чобанов – съвременно изкуство, арт инсталации, дигитално изкуство

Гергана Еленкова – работи в областта живописта, съвременно изкуство-арт инсталация, илюстрация

Драгомир Димитров –  работи живопис, графика, колаж

Димитър Шопов – съвременно изкуство, концептуално изкуство, колаж

Дарена Георгиева – живопис, рисунка

Осман Юсеинов – живопис, видео арт, бижутерство

Иван Иванов – скулптура, съвременно изкуство, арт инсталации

Красимира Кирова – дигитално изкуство, текстил

Цветелина Ангелова – скулптура, арт инсталация

Изложбата „Black Friday/Черен петък“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Текст и снимки: Павел Начев

За автора

Вашият коментар