Габрово с най-разнообразни събития идните празници

Целият месец в Габрово е запълнен от разнообразни събития на различни локации. Стартът е на 6 май с изложбата „Хлопки, чанове, звънци“ в музей Етър. Още преди обед в 11:00 часа пък стартира образователната игра с награди Гергьовденска мозайка. По същото време започва кулинарното изложение „Да се хванем за зеленко“, в партньорство с Народно читалище Искра-1954.

Половин час по-късно започва тематична беседа на тема „Календарният цикъл в традиционната култура – от Гергьовден до Димитровден.

На 6 и 7 май от 11 до 16 часа ще можем да участваме в работилница за украса на обредни хлябове. В същия интервал ще се учим и от демонстрацията „Как се бие мляко“.

Всеки следващ ден от културната и образователна програма на Габрово има по някое интересно събитие. На 8 май ще се състои „Гергьовденска импресия“. Това са обичаи и обреди, представени в музикално-танцови картини от Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“.

На 9 май Държавен куклен театър представя спектакъла „Ян Бибиян“. На 10 май от 19 часа гледаме „Свекърва“ на Драматичния театър „Рачо Стоянов“.

Прескачаме част от събитията, за да стигнем до 14 май, където с любопитство може да се докоснем до бродиране с крачна шевна машина в демонстрацията „Ние с иглите“. Тя ще бъде водена от Ивелина Иванова пред Дечковата къща.

Цялата програма на Габрово за месец май може да видите тук

снимка: Милен Стилянов

Вашият коментар