ГЕРБ остава първа политическа сила, Воля и НФСБ извън борда

Парламентарни избори 2021 вече са в историята.  Според предварителните данни на големите социологически агенции в страната, ГЕРБ отново ще бъдат първа политическа сила, като за партията са дали своя глас приблизително 25% от българските избиратели.

На второ място във вота на гражданите е БСП, която събира около 17% от техните гласове.

„Има такъв народ“ е трета политическа сила, акумулирайки приблизително 15% от вота на българите, а четвъртото място се заема от ДПС, които привличат гласовете на малко над 11% от хората.

Петото място печелят от „Демократична България“, за които са гласували 10% от българските граждани.

В новия парламент почти сигурно влизат още коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, за която своя глас са дали малко над 4% от избирателите,  както и ВМРО, също с приблизителен вот от 4%.

45-то Народно събрание ще бъде без представителите на „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“, които събират малко над 2% от гласовете на българите. Под необходимия праг остават също „Републиканци за България“, „Атака“, „АБВ“ и „Възраждане“.

Припомняме, че днес се проведоха първите редовни парламентарни избори от 2009 година насам, в които взеха участие 22 партии и 8 коалиции.

Близо 7 хиляди кандидати за новия парламент се бориха за доверието на 6 732 316 български граждани.

Парламентарни избори 2021 ще останат в историята с това, че се проведоха в условията на безпрецедентна здравна криза, както и че за първи път българите имаха възможността да дадат своя вот с машинно гласуване.

То беше съпроводено с редица софтуерни проблеми в различни части на страната, сред които София-област, Добрич, Ловеч, Ямбол и Пазарджик, като такъв проблем преустанови изцяло машинния вот във Великотърновска област.

Сънародниците ни в 69 държави по света гласуваха в 465 избирателни секции, като навсякъде беше регистриран огромен наплив от желаещи да упражнят правото си на глас.

Вотът на българите в чужбина беше само с хартиени бюлетини, като гласуващите нямаха опцията за отбелязване на преференции в отделните листи на кандидатите, желаещи да станат депутати.

Вашият коментар