Гергьовден e – ден на храбростта и празник на Българската армия

На днешния ден Православната църква чества деня на Свети Георги Победоносец. Той е сред най-почитаните светци, честван както от християни, така и от мюсюлмани. На иконите Свети Георги е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Той е покровител на овчарите и стадата, а днешният ден се счита за предвестник на лятото и начало на земеделската и скотовъдска година .

Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на Свети Георги. Коли се първото мъжко родило се през годината агне; прекажда се и се освещава. Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече.

Всички се събират на обща трапеза, прекаждат я, пият, веселят се и пеят песни. На трапезата освен печено агнешко трябва да има пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино.

На 6 май България традиционно чества и Деня на храбростта, празник на Българската армия. Днес на площад „Св. Александър Невски“ президентът Румен Радев ще вземе участие в тържествения водосвет на бойните знамена. Веднага след това в небето над столицата ще започне демострация на авиацията, като над множеството ще премине вертолет „Кугар“ с националния флаг. На обяд пред сградата на президентството ще се извърши и церемонията по смяна на почетния гвардейски караул. 

Гергьовден е сред най-празнуваните именни дни в България. На днешния ден имен ден празнуват Георги и Гергана, Гочо, Габриел и Габриела, Гинка, Ганка и Ганчо, Гено, Генчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

За автора

Вашият коментар