Годишнина от първия полет в Космоса

По случай Международният ден на космонавтиката, честван на 12 април, а тази година и 60-та годишнина от първия полет на човек в Космоса си припомняме историята на Юрий Гагарин. Той е описван като очарователен, непринуден руснак с широка усмивка, който опровергал строгите впечатления на Запада за Съветския Съюз.

Първите кадри на съветски космически изследователи са наброявали 20 души. Сред тях били най-младият човек летял в космоса Герман Титов и Алексей Леонов, първият човек, който излязъл от безопасността на капсулата, за да проведе космическа разходка.

Но тези пионери винаги вървели по стъпките на друг.

Космонавтът, който щял да стане първият човек в орбита, трябвало да бъде спокоен и уверен пилот. Трябвало да бъде някой, способен да функционира хладнокръвно по време на мисия, непозната на никого. Но в този процес на подбор имало нещо повече от чисто техническо умение.

Казва се, че усмивката на Юрий Гагарин може да стопи най-каменистото сърце и дори тези от най-високите рангове на съветската власт не били са имунизирани. Когато главният конструктор на ракети на СССР Сергей Королев за първи път се срещнал с екипа от пионери-космонавти, той прекарал по-голямата част от тази първа среща в разговор с харизматичния Гагарин. По-късно Королев го нарекъл своя „малък орел“.

Гагарин е роден в семейството на фермери в малко село близо до западноруския град Смоленск. То е нападнато от германците, когато той е само на седем години. Семейството му е изгонено от дома им и било принудено да прекара следващите 21 месеца, живеейки в хижа от кал. Юри саботира германското оборудване и има късмет да оцелее във войната, въпреки че прекарва няколко месеца в болница. Той е талантлив ученик, особено в инженерството и математиката. По-късно, след като се дипломира като военен пилот, той лети с изтребители МиГ в далечния север на Русия, близо до финландската граница.

От стотици кандидати той е един от първите 20, избрани за първата партида космонавти на СССР.

Историческата мисия на Гагарин във „Восток 1“ на 12 април 1961 г. продължила един час и 48 минути – далеч по-малко от средния мултиплекс филм. Оказва се, че 155 сантиметровият боен пилот и бивш леярен работник излита в космоса от космодрума Байконур (сега в Казахстан) с възхитително неформалната и саркастична забележка в слушалката : „Let’s roll!“ По-малко от два часа по-късно капсулата му за повторно влизане кацнала на земята близо до град Енгелс в Западна Русия, а самият Гагарин пристигнал с парашут минути по-късно.

След няколко кратки седмици лицето на космонавта щяло се превърне в едно от най-разпознаваемите в света.

Юрий Гагарин се превърнал в първия човек, покорил космоса.

Ръководството на Съветския съюз знаело, че ако първата мисия бъде успешна, то тогава първият човек в космоса ще стане лице, признато по целия свят. Първият космонавт щял да се превърне в оръжие с „мека сила“.

Съветският съюз си мълчал за мисията на Гагарин, докато той се върнал безопасно на Земята. Чак след това излъчили новините надлъж и нашир чрез държавната агенция Tass. Докладите шокирали целия свят. Не на последно място и САЩ, които до тогава се опитвали да победят руснаците с първото излитане в космоса, пилотирано от хора.

„Около 4 часа сутринта телефоните започнаха да бръмчат по източния бряг на Съединените щати, когато репортерите поискаха отговори от служителите на НАСА по повод новините от Тас“, пише НАСА в доклад за мисията на Гагарин. „Джон А. „Shorty“ Пауърс полузаспало отговорил на първия си мъчител-репортер: „ Всички ние спим тук долу “. Едно широко известно заглавие на американски вестник по-късно същия ден гласи: „Съветският съюз изпращат първия човека в космоса: Говорителят казва, че САЩ спят“.

На този етап Гагарин вече не бил само име, неизвестен досега пилот на съветските военновъздушни сили, а се превърнал в първия космически изследовател. На 14 април, два дни след завръщането му на Земята, СССР представя космонавта на света на гигантско събиране на Червения площад в Москва с 10 километров парад през града. Милиони съветски граждани присъстват.

Харизмата и леката усмивка на Гагарин си личали от далече. Покани за посещение от цял свят обсипват първия космонавт. „Има тълпи навсякъде, където отиде да го срещне, дори във Великобритания, която е много твърдо в американския лагер“, казва Том Елис, професор по история на Студената война в Лондонското училище по икономика.. „За нас е много трудно да разберем интереса. Хората просто искаха да го зърнат.“

Вечно усмихнатият Гагарин беше, казва Елис, „много по-привлекателно лице за комунизма. Гагарин е наистина харизматична фигура. Той олицетворява Съветския съюз и пътуването, през което преминава. Той има детство, прекъснато от войната … той идва от колективна ферма до звездите само за 27 години. Това е нещо, което е направил и Съветският съюз. “ Когато родителите му присъстват на парада му на Червения площад, им се казва да се обличат просто – допълнително укрепване на идеала „дърводелец до космонавт“, който съветският висш месинг желае да представи.

За разлика от повечето си съвременници космонавти – като Алексей Леонов, който почина през 2019 г. на 85 години – Гагарин е замръзнал във времето. Статуите и картините, както самият млад космонавт, никога не остаряват. След световното си турне Гагарин става заместник-директор на новия център за обучение на космонавти. Внезапната слава и натискът от дипломатическите му задължения натоварват брака му; имало слухове за проблем с алкохол и изневери, включително този, при който Гагарин изскочил през прозореца, след като бил заловен от жена си в леглото с друга жена.

След това Гагарин се съсредоточил върху това да се подготви за връщане в космоса. Първият космонавт е резервен пилот за първата мисия „Союз“ през април 1967 г . Тази мисия завършила с трагедия, убивайки приятеля на Гагарин Владимир Комаров. Съветските власти му забранили да пътува в космоса, въпреки че Гагарин все още настоявал да регистрира достатъчно летателни часове на реактивни самолети, за да остане достоверен инструктор. По време на един от тези полети, през март 1968 г., Гагарин умира. В инцидент, все още затънал в конспирации и противоречия, тренажорът на МиГ-15 на Гагарин катастрофирал в гората точно до Москва. Комисията, която водила разследването, била объркана. Според официалната версия, екипът на самолета е направил внезапна маневра заради „промяна в атмосферното положение“, което е предизвикало катастрофата на изтребителя. Според Леонов, който е член на анкетната комисия през 1968 г., самолет Сухой, който не е трябвало да бъде там, преминава траекторията на Миг-а на Гагарин на по-малко от 20 метра от самолета му. Преминавайки звуковата бариера, пилотът е предизвикал космонавтите да се върнат и да се разбият.

Космонавтът почива едва на 34.

Вашият коментар