Градски елементи срещу рециклирани пластмасови опаковки

Жителите на няколко български града – Варна, Шумен, Пловдив и Силистра ще се зарадват на нови градски елементи срещу събрани за рециклиране пластмасови опаковки. Акцията с мото „Искам да съм ….Рециклирай ме!“ е инициатива на програмата _Място България на БГ Бъди активен и продължава през октомври, ноември и декември. Жителите могат да пускат ежедневно празни, измити и подсушени пластмасови опаковки в жълтите контейнери в градовете за разделно събиране на отпадъци. Получените количества пластмаса за рециклиране ще се измерват на месечна база от компанията за оползотворяване на отпадъци. 

През изминалата година кампанията „Искам да съм пейка, рециклирай ме!“ премина с огромен успех в Пловдив, като за последните три месеца на 2019 г. регистрира увеличение с 69% на събраната за рециклиране пластмаса в жълтите контейнери на ЕКОПАК България в районите “Централен” и “Тракия”! Гражданите на двата квартала бяха поканени да участват в инициативата, като събират разделно и пускат за рециклиране в жълтите контейнери в кварталите си пластмасови опаковки. Така те сами си подариха пейки с елементи от рециклирана пластмаса. Нови места за срещи и разговори на открито бяха поставени и в други локации в града в края на м. март 2020. – в две училища, в парк и пред Дома на културата. 

Има смисъл да правим малки стъпки, с които да постигнем промяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и рециклиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда! Радваме се, че пилотното издание на инициативата “Искам да съм…. “ , което направихме в Пловдив през 2019 г., през тази година ще се реализира в национален мащаб.”, казва Ласка Ненова, от сдружение БГ Бъди активен.

Поставената цел от организаторите е да бъдат събрани 30% повече пластмасови опаковки спрямо същия период на миналата година. Новите градски елементи ще са направени от природосъобразни и рециклирани материали.  Организацията на акцията е съвсем опростена – може да се включи всеки, който събира пластмасови опаковки у дома или в офиса и ги изхвърли в жълтите контейнери в своя квартал, в петте града.

Повече информация за кампанията може да намерите тук: https://thespot.bgbeactive.org/iskam-da-sam-2/

Вашият коментар