Графити с Японска легенда оживиха Тютюнев склад в Пловдив

През годините спортната зала в тютюневото градче е обръщала внимание на културата в най-различните й форми с концерти, скулптури, изложби. За да върнем усмивките си в нестабилни времена, от Total Sport ни направиха малък подарък. Разказаха древна легенда за силата чрез упоритост и вяра по идея на нейните автори графитърите Васко Лалов и Георги Ташкин.

„След разговора, който имахме с екипа на Тотал спорт, наистина бях изправен пред голяма дилема на каква тематика да заложим. Бяхме подхвърлили разни идеи, но нищо конкретно не си поставихме като визия. Японската тематика някак присъстваше осезаемо обаче. Прехвърлихме с колегата ми доста техния фолклор и се спряхме на легендата за шарана (рибата Кои), който стремглаво плува срещу течението, нагоре по потока. Неговата награда за целия този труд е да се превърне в огнен дракон, който символизира силата и духа.Хареса ни този паралел между метафората за упорство и издържливост, която драконът представлява и решихме, че това идеално приляга на спортна зала. Надяваме се да сме успели някак да освежим оградата и да сме предали на този неугледен ъгъл от вътрешния двор поне малко искрица живот“, казва Васко Лалов от Pyrotechnix Crew.

Легендата гласи, че преди хиляди години рибките Кои поели по трудния път срещу течението на Жълтата река. Те преминали през редица водопади, за да стигнат до най-големия и висок от всички. Рибките се стремяли в безкрайни опити да изкачат този водопад, но без супех.

Някои от рибите се обезкуражили и се върнали обратно към дома, но една от тях била толкова упорита, че продължила с опитите да изкачи върха на водопада. Рибката Кои скачала нагоре, падала отново в реката и не спирала опитите си, ала от целия този шум тя привлякла вниманието на Демоните.

Те започнали да й се присмиват как се бори с невъзможното и решили да й дадат урок, като издигнали водопада още по-високо. След тяхната намеса, борбата изглеждала непосилна, но ярко оцветената рибка Кои не се отказала и вследващите 100 години не спирала опитите си. Един ден най-накрая с огромен и героичен скок рибката успяла да преодолее високия водопад и да го изкачи.

Тогава Господ одобрително се усмихнал, погледнал изнемощялата рибка и я превърнал в Дракон. Този Дракон трябвало да пази земята от Демоните и с упоритостта и мъдростта си, събрани през годините на борба, да раздава правосъдие.

Така от този ден нататък всяка рибка Кои, която е успяла да изкачи този водопад се превръщала също в Дракон. Този водопад и до ден днешен е познат като Драконовите порти.

Рибите Кои са символ на упоритост, издръжливост, постоянство, преодоляване на несгодите и поемането на съдбата в свои ръце, както и постигането на високи цели.

В азиатските традиции тези риби се счита като въплъщение на честта.Преди известно време пловдивската опера се премести срещу Total Sport и екипът е много щастлив от новите си съседи. „Репетират на отворени прозорци. Чуваме великолепната им музика преди всички останали, преди да я покажат на сцена. Винаги сме ценили изкуството и го обичаме, затова искаме по модерен начин чрез изкуство да накараме всеки, който мине да се усмихне. Доверихме се на момчетата и им дадохме пълна свобода да измислят цялата концепция. Трябваше ни един миг, за да се влюбим в нея, след като ни я представиха. Легендата наистина пасва и на нашите принципи и практики през годините.“, коментира Гергана Тонева мениджър на клуба.

Видео от създаването на графита, както и други техни работи може да видите ТУК

Вашият коментар