Гребен клуб „Хеброс“ с Ден на отворените врати

Гребен клуб „Хеброс“ – Пловдив отвори вратите си, за да покаже на всички гости условията, при които тренират най-добрите български гребци – от малките ученици, до мъжете и жените – елитът на този прекрасен спорт.

„За нас е много важно родителите на най-малките ни гребци да видят в каква среда тренират децата им, какви са условията за развитие на спортните качества на нашите гребци“, разказва Иван Попов – член на управителния съвет на гребен клуб „Хеброс“.

На днешния празник родителите, а и всички, които проявиха любопитство, успяха лично да се запознаят с треньорите и с организацията на клуба. Те видяха не само лодките, но също залите за тренировки и условията за поддържане на хигиена след тренировките. Атракцията на Деня на отворените врати бе контролното състезание на децата. Те нагледно показаха на какво ги е научил гребният спорт. На празника присъстваха около 100 деца – не всички от тях бяха гребци, но всички бяха запленени от красивия спорт.

През тази година гребен клуб „Хеброс“ навърши 21 години от основаването си. В него са картотекирани 125 гребци от всички възрастови категории. Организаторите на Деня на отворените врати използваха празничната обстановка, за да връчат медалите на гребците от републиканските първенства за 2020 година. Състезанията се проведоха, но заради пандемичната обстановка тогава отличията бяха дадени на отборите, защото нямаше официални церемонии по награждаване. Клубът е лидер в гребния спорт в България, многократен комплексен републикански победител във всички дисциплини. „Хеброс“ има и две паралелки по гребане в Спортното училище, в която децата учат и тренират едновременно.

„Как клуб „Хеброс“ открива младите таланти в гребането? Имаме изграден екип, който подбира от училищата в Пловдив и региона най-подходящите за гребания спорт подрастващи. В „Хеброс“ имаме 7 треньори, които са и педагози, умеещи да работят с деца – да мотивират, да обучават и стимулират към спортни постижения. Имаме пълен комплект нови лодки, като в най-масовите дисциплини имаме по 3 до 5 лодки.“, обясни Иван Попов.

„Гребането е прекрасен спорт, който се тренира на открито, на чисто, развива физиката и на момчетата и на момичетата. Такова добро и равномерно натоварване на всяка част от тялото малко други спортове дават на трениращите. Това е спорт, който откриеш ли го, остава за цял живот. Нашите гребци не прекъснаха тренировки по време на пандемията, именно защото тренираха на открито в гребния канал.“, разказа треньорът Златко Караиванов.

За автора

Вашият коментар