ХОТРЕК: Възстановяването на туризма трябва да е приоритет на всички държави

Възстановяване на туристическият сектор трябва да е основен национален приоритет на всички държави в ЕС. Индустрията на гостоприемството трябва да бъде включена като акцент в националните планове за възстановяване, категорични са от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти и кафенета, в съвместна декларация с Европейската федерация на профсъюзите на храните, селското стопанство и туризма (EFFAT) за необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети за възстановяване на туристическия сектор. Кризата с COVID-19 излага на риск оцеляването на компаниите в сектора на хотелиерството и са заложени милиони работни места, се казва в документа.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е единственият пълноправен член на ХОТРЕК за България и има достъп до изпреварваща информация и анализ на европейските политики, като участва активно във формиране на позициите на асоциацията.

Само с помощта на ефективни дългосрочни мерки на националните правителства туристическият сектор може да се надява на по-устойчиво бъдеще, обхващащо цифрови и устойчиви развития , както и повишаване на квалификацията и преквалификация, подчертават организациите.

В краткосрочен план е необходимо да се използват пълноценно всички инструменти, които могат да подпомогнат оцеляването на компаниите като компенсации на загубите от свития оборот, субсидии за заплати, данъчни облекчения и намаляване на социални вноски, помощ за поемана на режийни разходи. Такива мерки трябва да бъдат допълнително разширени, за да помогнат за запазването на колкото се може повече работни места и да се избегнат масови съкращения, се казва в декларацията на ХОТРЕК.

Освен това компаниите трябва стриктно да следват здравните протоколи, така че служителите им и техните клиенти да се чувстват в безопасност. От ключово значение е и допълнителна хармонизация и облекчаване на граничните ограничения за пътуване.

„Хотелският сектор трябва да бъде възстановен. Социалните партньори се ангажират да предприемат действия, за да помогнат на компаниите да оцелеят, да запазят възможно най-много работни места и да помогнат на сектора да се ангажира в по-устойчива и дигитална ера ”, коментира Мари Одрен, генерален директор на ХОТРЕК.

„Трябва да стимулираме търсенето, да възстановим доверието на потребителите, да осигурим качествени работни места и да дадем на работниците основна роля в процеса на възстановяване. С подходящата подкрепа могат да бъдат запазени милиони работни места и секторът ще може да процъфти отново ”, заяви Кристиян Брагасон, генерален секретар на EFFAT.

Вашият коментар