Художничката Гергана Табакова: Обръщайте внимание на сънищата си

Една трета от живота ни преминава в спане. Около двайсетина години имаме време да сънуваме, а темата за сънищата е от онези теми, които колкото и да се напъват специалистите, никога няма да разгадаят докрай. Казват, че пет минути след събуждане човек забравя 50% от съдържанието му, а след десет минути забравя 90%.

Гергана Табакова обаче излиза от това твърдение. Тя не само сънува осъзнати сънища, но историите, които може да разкаже не всеки би повярвал на тях. Тя е художник, завършила е графика в АМТИИ, в момента е на свободна практика. Живяла е и в Испания, където е продавала картините си и има две самостоятелни изложби в Малага през 2013 и 2018 година.От дете сънува ярки сънища, които са се сбъдвали, а от 10 години най-честите герои са животните. Тя не само ги сънува, но и вижда хората като животни и следствие на това прави тотеми. Тази дейност приема като мисия в живота си. Срещнахме се с Гери в Кафене Пейка, където откри изложбата си, посветена на своите видения в съня, фино изработени от акварел. Използва за основа туш и перо. Утре от 18:30 на същото място тя ще проведе работилница за рисуване на животни, а на 22-ри от 11 часа ще покаже как се рисува върху дрехи.
Можеш ли да ни обясниш какво е осъзнат сън?

Сънищата са нашето подсъзнание, а именно в подсъзнанието са и нашите страхове, които подтискаме от деца. Можем да се освободим от тези страхове, когато медитираме и влезем в едно състояние, наречено осъзнато подсъзнание. Достигнем ли го, ще видим какво конкретно ни тревожи и така да го изчистим. Чрез медитация можеш да се приближиш до осъзнатите сънища, които да помниш. Не знам всичко за медитацията, но я разучавам, опитвам.  Това, което видях в медитация бяха абсолютно всички животни на планетата.Кой ти бе първият по-особен сън с животно?

Вълкът. Той се появи като спасител. Беше много красив, бял със сини очи. Отидох при една глутница, а там имаше майка с три малки. Аз исках да взема най-малкото, но тя не ми го даваше, въпреки да я умолявах и убеждавах, че ще се грижа за него, тя категорично отричаше. Тръгнах след тях, вървяхме много дълго и когато стигнахме много стар малък град, тя ги прибра зад метална решетка. Тогава някой искаше да ме нападне и най-малкото вълче излезе и ме спаси. След това синът ми се роди светъл със сини очи, нищо общо с мен.Значи не просто виждаш животни, а все нещо се случва?  

Да, има събития и те се свързват винаги с реалността. Сънувала съм, че съм лисица и гледам един човек. Някой го уби и аз умрях вместо него, беше уцелен в рамото. Когато се събудих една седмица ме боля на същото място, не можех да си движа рамото.

Или сънувам как ме ухапва змия, а когато се събудих видях там червенина и две точки като змийски зъби. Малко като паралелна реалност…

Звучи вълнуващо. Чакаш ли да заспиш?

Това е много естествено при мен. Аз от дете имам осъзнати сънища, но не знаех, че така се казват. Тогава виждах, например, как на една приятелка душата й излиза от тялото. Когато се събудих ми казаха, че е починала. Сънищата ми предвещават и пагубни събития, като това. Или седмица преди баща ми да си отиде, аз сънувах как някой ми казва да му обърна внимание. Аз не вярвах, че нещо ще се случи, защото той беше здрав и прав, но го изгубихме за три дни. Преди баба ми да има болестта, която има, също сънувах зловещ сън…


Беше ли те страх от това?

Единствено мога да споделя, че бяха сънувани в много тъмен период от моя живот, но сънищата ми помогнаха да преодолея този период и да бъда много по-силна.

Какво за теб са сънищата кардинално?

Хората трябва да обръщат повече внимание на тях. Съветвам тези, които искат да сънуват осъзнато да си поръчат капан за сънища. Това е неговата цел и много би ни помогнал. Аз самата правя такива капани. Сънувах, че едно паяче ми показва как се правят и започнах да плета. След години научих, че всъщност древната индианска легента е точно такава, как един паяк учи момче от къде да намира дръвчета и как да плете капаните.  


Вашият коментар