Истории в рисунки за Марадона

Единайсет. Толкова са играчите от един отбор на терена. Толкова са докосванията на топката, с които Диего Армандо Марадона (1960–2020) надиграва английската защита и вкарва Гола на века на 22 юни 1986 година. Толкова са и главите в новата книга за него.

Нейният автор Паоло Касталди (1982) разказва знакови моменти от живота на несравнимия аржентинец в рисунки и текст, с възхита и признателност, чрез факти и фантазия.

Книгата е биография с най-важните събития от шестте десетилетия на Марадона, както и препратки към книги, песни, филми и дори едно вино с неговото име.

Ето и част от отзивите за книгата:

„Графичен роман, който не се стреми да е биографичен, не тече праволинейно и не осветлява тъмните страни на своя герой и неговите скандали, а обрисува аурата на човека, въздействието му върху тифозите и Неапол. Портрет, който не държи на реализма и придава почти легендарен характер на футболиста…“
— Critiques Libres

„Дързък, но много успешен дрибъл през различни събития от живота на Златното момче.“
— Lo Spazio Bianco

„Намерението на Касталди е да създаде не биография на аржентинския шампион, а мозайка на отношенията му с Неапол през 80-те, както и да разкрие онова, което той е означавал, далеч отвъд футбола, за неаполитанците.“
— El Periódico

„Опит да се покаже един Марадона, когото мнозина са забравили, а може би и никога не са познавали.“
— Panorama

Вашият коментар