Ивайло Мирчев: В България няма високопоставен политик в затвора

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ публикува мнение в социалните мрежи, с което коментира закона за бюрото за защита и начините по които страната може да тръгне по различен път.

„Когато мафията си има главен прокурор, не трябват нито министри, нито премиер, главният прокурор подчинява всички.

Законът за бюрото за защита бе приет изключително трудно. Оказваше се изключително сериозен натиск върху политическите сили Бюрото за защита да бъде отнето от главния прокурор и да се върне в Министерството на правосъдието.

Радваме се, че политическите сили успяха да удържат, което видимо вбеси ДПС и ГЕРБ. ДПС и ГЕРБ бяха в пакет, подкрепяха главния прокурор през цялото време и дори опитаха да провалят заседанието.

В България няма високопоставен политик в затвора, както стана в Румъния. Политиците трябва да знаят, че ако сгрешат, ще влязат в затвора. Трябва да помнят, че служат на страната си.

Има политици на трупчета. За хората, които управляват Гешев и компания е много по-изгодно тези хора да стоят на трупчета, да не бъдат осъждани, за да се превърнат в оператори на пулт – когато трябва да гласуват по определен начин, те просто да натиснат копчето.

Когато се освободим от това, страната ще може да тръгне по различен път.

Изслушването в Европейския парламент за санкциите по глобалния закон “Магнитски” трябва да ни напомни, че не можем да разчитаме на Брюксел и Вашингтон да решават проблемите ни.

Трябва да прогледнем. Пеевски не е от онзи ден човека, който е посочен в списъка със санкционираните, както и Васил Божков. Публична тайна е, че Пеевски и Доган са хората, които имат контрол над главния прокурор

В последните 12 години забравихме, че имаме парламент. Имахме един човек в една джипка и парламентът и депутатите изпълняваха това, което той нареди. Това трябва да спре.

Това Народно събрание мисля, че би по най-нисък рейтинг всичко, което сме виждали до момента. Тези 240 депутати не бива да забравят, че представляват хора, които са им се доверили.

Ние 30 години слушаме как не сме готови за едно или друго. В комисията по дигитализация дори чухме, че не сме били готови за електронно управление, защото хората си предпочитали опашките. Това са пълни глупости.

Ако видите парите, които се отпускат за електронно управление, ще установите, че те вероятно са повече отколкото в Италия, да не говорим за Естония, която с няколко милиона го постигна.

Затова създадохме и обществения съвет. За да може бизнесът, неправителственият сектор и гражданите много внимателно да следят какво се случва. Прозрачността ще намали възможностите за корупционни практики.“

За автора

Вашият коментар