Кабинет за възстановяване след травми отваря врати в бившия Спортен диспансер

 Кабинет за рехабилитация след спортни травми отваря врати през ноември в Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина, бившия Спортен диспансер.

Новият проект  на управителя д-р Влатко Глигоров е поредната стъпка към възраждане на спортната медицина в Пловдив и региона.

„Поради спецификата и особеностите на всеки спорт се крият рискове от различен тип заболявания и травми. За щастие, в повечето случаи, те се лекуват и съвсем не означава, че трябва завинаги да се спре със спорта. Напротив, с правилна рехабилитация и превантивни мерки, можете да се поддържа форма“, заяви д-р Глигоров.

В новия кабинет към МЦРСМ ще се работи с различен тип терапии, които допринасят за пълно оздравяване. Екипът поема пациента още през първите 24 – 72 ч. след травмата. Тогава се прилагат обездвижване, покой, фиксация и имобилизация, криотерапия, лимфодренаж, масаж с активни медицински препарати за обезболяване и подобряване на оксигенацията на засегнатите тъкани, както и магнитна, ултразвукова и електротерапия и ТЕКАР – терапия. Всички те се прилагат, само след задължителни консултация с:

Ø  лекар специалист по физикална медицина и рехабилитация 

Ø  лекар специалист по ортопедия и травматология

Ø  лекар специалист по спортна медицина

Ø  лекар специалист по неврология

Ø  кинезитерапевт

Ø  физиотерапевти и ерготерапевти

Всяко от тези състояния изисква комплексен подход на рехабилитация със система от физиотерапевтични апликации и рехабилитационни методи, насочена към бързо възстановяване на засегнатите тъкани, намаляване на болката и възпалението и взимане на адекватни превантивни мерки срещу повторни инциденти.

Травмата е причина за силна болка, слабост, отток, деформация, нестабилност, липса на чувствителност, невъзможност за движение или натоварване на засегнатата част. С рехабилитацията на спортни травми обикновено е ангажиран екип от специалисти.

Основните посттравматични състояния, които изискват физиотерапия и рехабилитация са състояния след фактури (счупвания на кости), руптури на връзки и сухожилия, луксации и сублуксации, тендинит (възпаления на сухожилията) и тендиноза (дегенерация на сухожилието следствие на повтарящ се микротравматизъм), синовит (възпаление на ставнат мембрана), хемартроза (кръв в ставата), бурсит (възпаление на околоставната бурса, чиято функция е да поема триенето между сухожилието и коста), контузия – отток от директен удар (със синина и натъртване), както и повтарящ се микротравматизъм при хронично претоварване или увеличено механично триене на дадена мускулно-сухожилна структура.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СПОРТНА МЕДИЦИНА

Ул. Владивосток №18,  4002 Пловдив

(на входа на ГРЕБНАТА БАЗА )

Работно време на Кабинета за възстановяване след спортни травми:

Всеки работен ден:  07.00 – 19.00 ч

Телефон за записване на час:  0877 054 110

За автора

Вашият коментар