Кафенета и ресторанти отварят врати

Дългоочакваното отваряне на заведенията за хранене и развлечения вече е факт. От днес, в интервала между 6:00 ч. и 23:00 часа, работещите в бранша ще могат да упражняват правото си на труд отново, спазвайки следните изисквания: да използват не повече от 50% от своя капацитет, като настаняват на повече от 6 души на маса, а персоналът трябва да носи задължително защитна маска за лице. Отпускането на мерките няма да важи за дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, като същите ще отворят врата точно след месец, на 1 април.

От днес се разрешава и провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Те трябва да се провеждат в съответствие с изготвените от министерствата на образованието и науката и здравеопазването Насоки за работа на системата на училищното и предучилищното образование в условията на COVID-19.

Допуска се и провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Изискването е за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., носене на защитна маска за лице, проветряване на всеки час и дезинфекция.

Отпада забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.

Отново от днес, в часовия диапазон между 6:00 ч. и 23:00 ч., работата си могат да възобновят и игралните зали и казината, при използване на не повече от 50% от капацитета си и носене на защитна маска за лице от персонала и посетителите.

От 1 март се разрешава и провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април – и в чужбина.

Разрешават се и изложенията, като за целта е необходимо да се създаде организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между посетителите.

Вашият коментар