Как децата в Пловдив отпразнуваха Деня на Земята

Във фоайето на Регионалния природонаучен музей – Пловдив днес бе даден старта на традиционния младежки фестивал на изкуствата „Млада синя Земя“. Празникът се организира за 12-ти път от екипа на музея и с него се отбелязва 22 април – Деня на Земята. Тази година вместо 2, фестивалът продължава 4 дни, като неговата цел е да предостави възможност на децата и младежите от града да демонстрират своите таланти в областта на изобразителното изкуство, музиката, танца и природните науки.

Децата от детска градина „Слънце“ и детска градина „Снежанка“ участваха със специална тематична програма в първия ден на фестивала. Родители и гости бурно аплодираха музикалната програма, която малчуганите изнесоха с много вдъхновение, артистичност и добро настроение. Децата от IV Подготвителна A група от Детска градина „Слънце“ изиграха специален танц върху песента „Хор на сътворението“, а децата от „Снежанка“ изпълниха няколко танца с впечатляваща хореография, пременени с атрактивни костюми.

Програмата на фестивала е пъстра и разнообразна с участници от всички възрасти от детски градини, читалища и училища в града, които са подготвили песни, музика, танци, стихотворения, проекти и прекрасни рисунки.

Конкурсната програма на Деня на Земята ще продължи до 17:00, когато ще започне награждаването на отличените в различните категории участници. Фестивалът ще продължи и в следващите дни със специални изненади.

Фестивалът ще продължи и в следващите дни със специални изненади.

На 23 април от 12:15 до 13:00 ще се състои онлайн работилницата „Млад терарист“, организирана от отдел „Терариум“, която ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на музея.

През почивните дни 24 и 25 април (събота и неделя) музеят ще работи с безплатен вход за Експозицията за децата до 7-годишна възраст. Малчуганите ще получават подарък изненада и ще имат възможност да оцветяват картини на земноводни и влечуги.

С различни екологични инициативи децата от ДГ „Славей” в район „Северен” отбелязаха празника също.По традиция всяка година на този ден малчуганите участват активно с организирани по групи мероприятия–интересни за децата, забавни и в същото време полезни.

За празника на Планетата децата от големите групи подредиха изложба от отпадъчни материали – пана, колективни апликации, рисунки. Други възпитаници на ДГ „Славей” оформиха цветните лехи, като засадиха посадъчен материал, осигурен от родители и детското заведение. По-големите деца почистиха билковата леха в двора от съчки и плевели. Най-малките с помощта на учителите засадиха и поляха две туи, които ще обгрижват, докато растат и играят в детската градина.

Учениците от 4 „б“ клас на ОУ „Драган Манчов“ представиха презентация за Световния ден Земята. Със стихове, песни и танци възпитаниците на Силвия Вардинова показаха, че възстановяването на Земята и нейните ресурси зависи от всеки жител на планетата.

След това четвъртокласниците заедно със своите гости засадиха 40 бегонии в двора на училището и обещаха, че ще се грижат за тях.

В ОУ „Елин Пелин“ беше организиран Празник на Земята, който съвпадна с 90-годишнината от създаването на школото. Учебното заведение е обявено за екоучилище от 2001 г. и е удостоено с престижната награда „Зелен флаг“. Учениците демонстрираха изработените от тях дрехи от отпадъци – резултат от положения няколкоседмичен труд, креативност и сръчност, като влязоха в ролята на манекени и дефилираха пред съученици, учители и гости, а настроението се повиши с изпълнението на по-големите ученици на авторски рап- и джаз-парчета, посветени на природата и доброто управление на отпадъците.

Децата от ДГ „Чучулига“ също представиха програма за природата с водещ – „Нейно величество Земята“. Дворът на детската градина за час се преобрази в сцена, а детските гласчета привлякоха вниманието на преминаващите край двора. С песни, танци и артистични прояви те изразиха любовта си към Земята и я приветстваха. Костюмите им бяха пъстри и изработени от рециклирани материали. Оригинални маски, рисувани камъни, панá, великденска украса и всевъзможни зелени проекти, създадени със съдействие на учители и родители, впечатлиха публиката. След това малките природолюбители с радост разкрасиха двора на учебното заведение като засадиха дръвчета и цветя и обещаха, че ежедневно ще се грижат за тях.

Вашият коментар