Клиника по ендокринология започва наблюдение на прекаралите COVID-19

Целенасочено наблюдение над прекарали КОВИД-19 пациенти, страдащи от болести на обмяната, подготвя Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив. Предвижда се това да стане факт от есента, съобщи началникът на лечебното звено проф. д-р Мария Орбецова.

За целта ще бъде изработен специален въпросник с въвеждане на точни критерии и детайлна информация за време, вид и тежест на прекараната инфекция. Клиничното наблюдение ще се извършва над хоспитализирани в клиниката пациенти със захарен диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната, надбъбречните и половите жлези, както и при нарушения на хипоталамо-хипофизната ос. Ще бъдат взети под внимание и съпътстващите им заболявания.

„Необходимо ни е да съберем тези данни, за да се действа целенасочено. При тези пациенти рискът от усложнения на хроничните заболявания е голям. Например, диабетиците не се разболяват по-често от коронавирус, но при тях е по-тежко протичането на инфекцията“, обясни проф. д-р Мария Орбецова. И добави, че ще се направи оценка на последствията от КОВИД-19 и при останалите най-масови и социално значими заболявания, сред които са метаболитният синдром и нарушенията на щитовидната жлеза. На базата на събраните данни и съответните изводи ще се изработи стратегия за работа – кои показатели да се проследяват и как най-правилно да се реагира. Ще се търсят също предразполагащи фактори и възможности за протекция на т. нар. пост-КОВИД-19 синдром.

30-40% от общо 185 пациенти със захарен диабет, постъпили за лечение в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“ през първите 6 месеца на 2021 г., са с влошено състояние след прекаран КОВИД-19 или с последствия от лечение с глюкокортикостероиди. През лечебното звено са преминали и пациенти с новодиагностициран захарен диабет или метаболитен синдром, за които се подозира връзка с коронавирусната инфекция. За една година има над 30 случая с подостър вирусен тиреоидит, следствие на SARS CoV-2. „За останалите по-редки ендокринни заболявания нямаме база за заключения поради наблюдение върху незначителен брой случаи“, уточни проф. Орбецова.

За автора

Вашият коментар