Корнелия Нинова: ГЕРБ заложиха корупцията в законите и оттам трябва да започне промяната

Председателят на БСП Корнелия Нинова направи анализ на политическата ситуация в страната, използвайки профила си в социалните мрежи, като засегна темите за новата формация „Продължаваме промяната“, възможностите за работа в бъдещия парламент, както и подкрепата на социалистите за следващ мандат на президента Румен Радев.

Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани. Знаем какво трябва да се направи и как да се направи. Това заявих в ефира на БНТ. През последните 5 години БСП е категорична опозиция на предишния модел, искаме промяната и идентифицираме проблемите – пътното строителство, язовири, Банката за развитие, поръчки ин-хаус. Изготвихме и алтернативата за решение на проблемите, която облякохме в 1200 предложения за промени в Народното събрание и стотици часове, в които сме ги защитавали. Подготвени сме, имаме решенията, както и хората, които да ги защитават.

Социологическите проучвания показват, че поведението на левицата в последните месеци е било правилното. 46-ят парламент беше много раздробен и се минаха граници на поведение между колеги от партиите на протеста. Ние запазихме спокойствие, диалогичност и конкретика. Поканихме ги на конкретни разговори за конкретни политики. Резултатът е, че част от тях са отказали изобщо да дойдат на разговор, друга част са отказали да направят мнозинство. Ние ще продължим с това поведение, защото сме убедени, че държавата има нужда от стабилност, а хората от малко сигурност и спокойствие.Някои от агенциите посочват, че сме проявили доверието в нас с няколко процента и сме на второ място. Една от агенциите дава, че сме на трето място и то с много малка разлика с ИТН. Това показва тенденция, че може би с това поведение в Народното събрание БСП връща доверието в себе си и ние ще продължим по този начин – диалогичност, разумност, конкретност за решаване на проблемите.

Това, което върна ГЕРБ на първо място според мен се дължи на разочарованието на хората, че новите партиите на протеста не са успели да направят правителство и да започнат обещаната промяна.

Две важни неща в изказванията на Кирил Петков и Асен Василев до момента правят впечатление. На първо място е заявката на Петков: „С десни политики, ще постигаме леви цели“. Този надпартиен лозунг е неверен. Опитът за обезличаване на идеологиите на партиите би могъл да бъде и опасен. Много ми се иска да видя как практически го разбират това. Примерът, даден от Асен Василев не е верен – думите, че е актуализиран бюджета като е намален дефицита, което е дясна политика, но са осигурени пари за пенсиите, самоосигуряващите се и за майките, което е лява политика.

Актуализацията на бюджета, която внесе МС е коренно различна от тази, която излезе от парламента. Министър Василев внесе намален дефицит и заради тази дясна мярка, вътре нямаше пари за майчинството през втората година, което е лява политика, за самоосигуряващите се хора със свободни професии, което е също лява политика, както и за общините. Няма как с намален дефицит да постигнеш тези цели.

Парламентът върна дефицита на 3,9% и така успя да направи левите политики. Като друг пример за дясна политика е изтеглянето на държавата, а лява е връщането на държавата като регулатор, като контрольор. Новият проект ще даде ли останалите природни богатства на концесии, което е дясна политика или ще споделя нашата лява мярка за повече държава в националните богатства – пътища, инфраструктура, води, плажове и това те да не се отдават на концесии?

На второ място е лозунга: „Продължаваме промяната“. Тя не е започнала. Да смениш директори на предприятия – не е промяна. Промяната е когато влезеш в парламента и имаш смелостта да промениш закона, в който е записано, че могат да се дават авансово пари и да има „ин хаус“ поръчки.

Когото и да смениш, след като в закона пише, че можеш да раздадеш 8 млрд. лв. ей така и следващите ще продължат.

Нека се изяснят и ги чакаме на терена на истинската политика да кажат какво ще правят и каква промяна искат. На предните избори и сега БСП направи един план какво трябва да се направи в първите 100 дни, но не са били послушани от новите партии и за това този парламент е приключил без особен законодателен продукт.

Готови ли са в първите 100 дни за промяна в Закона за здравеопазването, в Закона за училищното и предучилищното образование, промяна в разпределението на субсидиите? Едно е да смениш шефа на фонд „Земеделие“, но друго е да имаш смелостта да вземеш от шестте големи фамилии големите субсидии и да ги разпределиш към средните и малките производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Дълбоката промяна не е започнала. Тя е в парламента, в търсене на разум и мнозинство за промяна на законодателството.

ГЕРБ заложиха корупцията в законите и оттам трябва да започне промяната, която не може да стане със смяна на хора. Не е имало разговори за участие на хора от БСП в листите на новият проект. Коалиция „БСП за България“ остава консолидирана.

За да имаш сериозно мнозинство за приемане на закони и правене на промяна, това мнозинство трябва да се облече в колективни решения. Една парламентарна група понеже изповядва една идеология, има програма, с която е избрана, се събира и решава кои закони ще внесе, кои закони на други партии ще подкрепи. Не можеш да кажеш, че тези решения не важат и всеки е сам за себе си. Това няма как да гарантира стабилно мнозинство, а целта оттук нататък трябва да е стабилно мнозинство, редовен кабинет, бързо приемане на бюджет за следващата година, борба с инфлацията.

Помолена да коментирам готовността на „Изправи се БГ. Ние идваме“ и „Демократична България“ за обединение с новия проект и дали БСП е готова да участва в него, посочи: Според мен колегите избързаха. Може би виждат щета за себе си от новия проект – „Изправи се БГ“ да не влезе, а ДБ да се разцепи и бързат да се предложат. Ние ще подходим по различен начин – отворени сме за разговор и диалог, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да видим програмата им.

В момента има една еуфория покрай новия проект, подобна на тази около Слави Трифонов в началото, затова левицата искаме да изчакаме и да получим отговори на конкретни въпроси. „Дали биха отстъпили от националния суверенитет и биха се съгласили Македония да влезе в ЕС ако не изпълнява договора си с България? Какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция?“

На въпрос за проведените разговори между новия проект и „Екогласност“, отговорих: Водени са такива разговори и от новия проект са действали да използват регистрацията на „Екогласност“. Непочтен ход, но колегите от „Екогласност“ са решили въпроса, като са отказали“. Коалиция „БСП за България“ остава единна.

На тези избори ние ще се явим като коалиция „БСП за България“. Вече сме взели това решение и подготвяме регистрацията си. След това сме готови с всеки, с който имаме сходни виждания за това какво е промяна, да водим разговори в парламента.

Запитана за отношението на президента Радев към БСП и новия проект, Нинова отговори: „За БСП чухме отговорът на президента Радев, че няма да предаде левите хора. За новия проект не чухме от него категоричен отговор, чухме от двамата министри, че се е знаело предварително и са получили благословията му. От тук нататък въпросът е на състезание на терена на политиката.

НС на БСП взе решение през април, че подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за президентските избори. В момента си извървяваме пътя по устав, както на всички избори – номинациите вървят от основните, през общинските организации и стигат до Националния съвет. Те ще продължат до 26-ти.

Призовавам за обща кампания за информиране на гражданите за машинното гласуване и как то ще се случва на изборите „2 в 1“, за да има по-голяма избирателна активност и по-голяма легитимност на избраните органи.

За автора

Вашият коментар