Куче от приют – защо пък не? И какво се случи с Пако и Грант?

Пако и Грант са големи късметлии. Наскоро бяха осиновени от приюта в Пловдив и вече си имат дом и хора, които да ги обичат и да се грижат за тях. Снимката на Пако (рижавият мъник) тук е отпреди да го вземат неговите стопани.

Пловдив изостава по статистика що се отнася до осиновяването на кучета от приют спрямо Бургас и София, например. А желаещи животинки има достатъчно.

За това как става осиновяването и кога може да посетите мястото, на което ще ви очакват с огромно нетърпение четириногите, разговаряме с д-р Веселин Бекирски – управител на общинския приют „Приятел завинаги“.

Колко са кучетата в приюта и колко от тях могат да бъдат осиновени?

Приютът има разрешително за 85 кучета, като във всеки момент за осиновяване са достъпни всички.

Средно какъв брой кучета постъпват при вас на месец или вие определете период, за който може да се каже конкретно?

Средно на месец улавяме около 40 кучета. За миналата година равносметката е следната: 440 са уловени на територията на Община Пловдив. 10 домашни кучета предадени в приюта от собственици, които по различни причини вече не могат да се грижат за тях.

    

За миналата година колко са осиновяванията и от началото на тази колко са?

Осиновените за 2020 г са 133.  Ситуацията с КОВИД и прочие се отрази и при нас. Засега рекордът е за 2019 г. – 151 осиновени.

Има ли тенденция да се увеличава броя на хората, които искат да си вземат куче от приюта?

Да, определено хората проявяващи интерес към осиновяване се увеличава. Дай Боже да се запази така.

Имате ли нужда от дарения и ако, да какви?

С удоволствие приемаме кучешки легла, одеала, поводи, гребени, лакомства.

Как точно става осиновяването, тоест какво трябва да направи човек ,ако иска да си вземе куче от приюта?

Ако някой иска да осинови, най-напред трябва да дойде на място и да разгледа нашите питомци. Трябва да носи лична карта, нашийник и повод. Самата процедура отнема 10 минути, но желаещите трябва да имат предвид, че самият избор на куче може да отнеме време. И за осиновяването се заплаща сумата от 23 лева за поставянето на идентификационен микрочип. От няколко години чипирането на домашни кучета е задължително.Имате ли дни с отворени врати или дни за разходка на кучетата от доброволци и ако, да кога?

Приютът е отворен 7 дни в седмицата с изключение на националните празници. За разходки и игри с кучетата може да се идва всеки ден, като по разбираеми причини хората идват основно в събота.

Отворени сме за сме за граждани от 8 до 15 часа през седмицата и от 9 до 14 през уикенда /от 1 септември до 30 май/. През лятото работното време е от 7 до 14 през седмицата и от 8 до 13 през уикенда.

Приютът в Пловдив има фейсбук страница, която може да разгледате – Общински Приют За Безстопанствени Кучета – Гр. Пловдив. Групата във фейсбук се нарича Кучета от общински приют гр. Пловдив.

Ето и щастливия Пако с новите му хора:


Ето я и Нала! Тя също чака своите хора. Още ли се колебаете?

Вероятно няма да има учудени, че по-малките и „сладки“ кученца по-бързо биват осиновявани. Пако и Грант наистина имат голям късмет. Пако е стоял в приюта само 2 дни, а Грант – 19. Грант има и сестричка Ева, която също вече е осиновена.

Пърси вероятно е стояла в приюта повече време. И тя търси стопани. И доколкото знаем е доста мила.

За автора

Вашият коментар