Културното министерство обвини кандидат за президент в лъжа

Във връзка с неверни факти, разпространени от  кандидата за президент проф. Анастас Герджиков в Сливен, Министерството на културата (МК) уточнява:


1. Настоящото служебно правителство изработи и внесе в Министерски съвет проект за постановление, което осигурява стопроцентовото възнаграждение на щатните състави на Държавните културни институти (ДКИ) в страната. В ПМС № 318 от 7 октомври 2021 г.  е указано, че периодът на действие за предоставяне на субсидии за възнагражденията и дейностите на ДКИ е гарантиран до 31 март 2022 г.

Тази мярка бе сред приоритетите на политическия кабинет на МК и имаше за цел да съхрани съставите на ДКИ, за да може, след отминаването на пандемията от  КОВИД-19, възможно най-бързо институтите да  възстановят своята дейност.


2. Със специална програма в Национален фонд „Култура“ всички ДКИ имат възможност да кандидатстват за компенсиране на сметките за електроенергия.
В момента е открита и тече втора сесия по същия повод.


3. На 3.11.2021 г.  Министерството на културата изпрати до всички директори на ДКИ писма, с което изразява ясното си намерение за помощ по отношение на компенсиране на средствата, които щатният персонал, нежелаещ или неможещ да се ваксинира, изразходва за правене на антигенни тестове, установяващи заболяване от КОВИД-19. Една мярка, която очевидно показва загриженост и желание за облекчаване трудните времена, през които преминава културният живот и неговите изяви.


4. Благодарение на добрия диалог между Министерството на културата и Министерството на здравеопазването още от месец август се откри възможността за стопроцентово присъствие на публиката при контролиран вход на културните прояви, както и съхраняване на възможността за запазване на петдесетпроцентов достъп на публиката при обявяване на светлочервена зона.

Министър  Минеков и екипът му призовават  да не се злоупотребява и използва културният сектор за пропагандни цели. И да не се разпространява информация, която не е базирана на факти. Политиците би трябвало да се съсредоточат  в създаване на държавна политика в областта на културата и в увеличението на бюджета, вместо в напразно предизборно говорене.

За автора

Вашият коментар