„Летера“ подготвя премиера на албум „Лицата на Пловдив“

„Лицата на Пловдив“ – дългоочакваният албум с фотографии на Соня Станкова на издателство „Летера“ съвсем скоро ще зарадва пловдивчани.

В него са включени близо 600 авторски фотографии на известната пловдивска фотографка Соня Станкова, както и текстове от професор Клео Протохристова и доцент Никола Лаутлиев.

Соня Станкова разказва: „Аз съм фотограф и живея в Пловдив, един от най-старите живи градове в света, и това е нещо, което определя до голяма степен моите професионални и творчески занимания.

Както всички големи градове, Пловдив има свои уникални и емблематични места, но също така емблематични за Пловдив са хората, които живеят тук, с цялото си разнообразие от култури, етноси и религии.

Идеята в началото на проекта бе да направя едно фотографско преброяване на хората на Пловдив, готови да подкрепят със своето лице кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата 2019, и да изразят по този начин своето отношение към този културен процес.

Пред камерата ми в импровизирано фотостудио в Стария Пловдив, Античен театър, Площад „Джумаята“, улица „Княз Александър Батенберг“, в големите жилищни комплекси, както и на места с по-специфично население и етносни групи застанаха повече от 500 лица на Пловдив да позират за своя портрет, с който казват:

Да, аз съм пловдивчанин и съм тук сега!“

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Вашият коментар