Личната история на слона Кааван промени съдбата на много други

Една година след спасителната мисия на Четири лапи, най-самотният слон на света – Кааван живее свободно и щастливо в джунглата в Камбоджа, а Пакистан прие забрана за внасяне на слонове

Миналата година историята на слона Кааван докосна сърцата на мнозина по света. През ноември 2020 международната организация за хуманно отношение към животните Четири лапи, заедно с Управителния съвет за дивата природа на Исламабад (IWMB), местните власти и популярната певица Шер, спасиха Кааван от самотния му живот в зоопарк в Пакистан. Преди да бъде спасен, 36-годишният слон е живял осем години в плен.

Днес се навършва една година, след като тежащият повече от 5 тона Кааван слонът беше транспортиран чрез самолет до Кронг Сим Реап. Сега слонът е щастлив в новия си дом – в Убежището за диви животни в Камбоджа (CWS). Неговата история промени бъдещето на много други слонове. Благодарение на спасителната мисия на и личната история на Кааван, тази година Пакистан забрани внасянето на слонове в страната.

„Животът в плен, в продължение на 35 години, му е нанесъл сериозна травма, но Кааван се възстановява бързо. Той вече се разхожда свободно и се наслаждава на калните и водни бани в просторните заграждения в джунглата. В зоологическата градина в Пакистан, слонът постоянно се движеше от ляво на дясно, което е признак на стереотипно поведение. Сега Кааван преоткрива естествените си инстинкти и може да се радва на компанията на други слонове, макар и през загражденията. Той най-сетне живее живота, който заслужава. Очаквам с нетърпение да го посетя възможно най-скоро, за да видя на живо промяната, която е успял да направи за последната година,“ казва Д-р Амир Халил, ветеринарен лекар на Четири лапи, който ръководи спасителната мисия на Кааван и с когото слонът изгражда специална връзка.Все пак Кааван все още не социализира с други слонове. Екипът в CWS в Камбоджа продължава да следи развитието му и ще определи дали той ще има другар. Дотогава, съседните заграждения позволяват на слоновете да свикват с миризмата на другия и да се докосват с хоботите си.

Влиянието Кааван е, че Пакистан забрани вноса на слонове. През септември 2021 Върховният съд на Исламабад прие забрана за внос на слонове в страната. Решението бе обявено, след като Четири лапи посъветва Министерството на климатичните промени да не позволява на повече нови слонове да влизат в Пакистан, тъй като липсват обособени места с подходящи условия на живот за тях. Кааван пристига в Пакистан като подарък от Шри Ланка през 1985г. от 1990 г. и до смъртта ѝ през 2012г., той живее с половинката си Сахели. Но от тогава насетне, последният азиатски слон живееше самотен живот в плен. През май 2020 Върховният съд на Исламабад прие решение за преместването на всички животни от зоопарка Исламабад в убежища. Така, освен Кааван, и още 38 други животни бяха спасени и преместени в подходящи за вида им нови домове. Неговата история промени бъдещето на много други слонове, защото Исламабадският върховен съд забрани внасянето на слонове в Пакистан.

За автора

Вашият коментар