Малки занаятчии откриха изложба

Красивите творби на талантливи пловдивски деца от първия випуск, преминали обучение в   „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив” – 2021, са подредени в  Галерия „Занаяти” на Регионална занаятчийска камара-Пловдив на  ул.“Д-р Вълкович“ № 3, етаж I.

В проекта на отдел „Култура, археология и културно наследство” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата, е предвидено всеки етап от обучението да завършва с изложба. Участниците и организаторите решиха, тази първа изложба не просто да покаже сръчните ръце, красотата на занаятите и креативността на пловдивските деца, но и да бъде подчинена на благородна кауза и събраните средства от продажбата на предметите да бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

„Благодаря на децата и на техните родители. Най – напред за това, че се включиха в проекта, че насърчават обучението на децата в творчество, че участват в този важен процес по опазване на съкровищницата на българските занаяти и че възпитават децата си в любов към красивото. Щастлив съм, че занаятчийското училище се радва на огромен интерес от страна на родители и деца. В проекта бе разписано през цялата година да бъдат обучени 100 деца. Още в първия етап тази бройка е вече достигната. Видяхме и по време на обучението, че децата са изключително мотивирани, ентусиазирани и искрено се забавляват, овладявайки тънкостите на занаятите и изработвайки стъпка по стъпка свое собствено занаятчийско произведение, под вещото ръководство на известни в страната и чужбина майстори от Регионалната занаятчийска камара – Пловдив. Благодаря ви за благородния жест днес в подкрепа на Детска клиника. Успех на изложбата!“ каза заместник-кметът Пламен Панов.

След откриването, родителите бързо изкупиха огромна част от изложените предмети. Всички желаещи да се включат в подкрепа на каузата могат да посетят в делничните дни Галерия „Занаяти“.

За автора

Вашият коментар