Мълниеносно набира сила инициатива за спасяване на Гребната база

Срещу изсичането на 150 декара гора до Гребната и концесионирането на базата се обявяват с подписка почти 2000 пловдивчани, Готвят протест тази събота от 11:00

От няколко години из главите на местните общинари се върти идеята да се построи огромно бетонно корито за загрявки и водни ски, за сметка на премахването на 150 декара съществуваща гора между Гребната и река Марица.

Въпреки, че сегашното съоръжение за гребане е най-доброто такова на Балканите, че е родило не един олимпийски шампион и на него редовно се провеждат европейски и световни първенства, по някаква причина упорито се държи да се лишим от огромна залесена зона от и без това почти липсващата зеленина в града, за да го “подобрим”.

Преди години първо се опита да се прокара този проект с публични средства. Усилията да се финансира такъв огромен многомилионен, почти безмислен от практическа гледна точка проект и още повече – за сметка на унищожаване на 150 декара съществуваща растителност в най-посещавания пловдивски парк, естествено удари на камък.

От една година насам обаче текущата администрация има нов подход – концесията.

Идеята на местните управленци е на първо място да пакетират идеята като “Екопарк Марица” и преди да споменат за изсичането на 150те декара за бетонно корито за водни ски, да споменат, че към него ще има и езеро за птици и други такива еко звучащи неща.

После да обявят, че публични средства няма да се ползват, а ще се даде съоръжението на частник на концесия и той ще изкара няколко десетки милиона (каквато ще е крайната цифра при сегашната цена на материалите) за да го построи. Естествено, такива огромни средства не се изплащат само с водни ски и гнездящи в езера птици, та за да се подслади сделката, към концесията е добавена и съществуващата Гребна база, заедно с прилежащата си инфраструктура. Вече как концесионера ще си избива парите – само той си знае. Дали ще иска вход за Гребната, дали нещо друго – негова си работа – ако се приеме тази концесия той ще е стопанина за няколко десетилетия напред.

Не стига това, ами, оказва се, точно по средата на бъдещия Втори гребен канал, има частен имот на уж английска компания, собствеността на която градски легенди свързват с влиятелни местни политици. На който и да е тази собственост обаче, ако Община Пловдив иска да го отчужди и да го ползва за бетонното корито, трябва да плати на собствениците й минимум 1 милион и 300 хиляди лева.

И какво излиза – като данъкоплатци трябва да дадем над милион за да може някоя фирма да си приватизира за няколко десетилетия цялата Гребна база и да си я управлява както сметне за добре, като успоредно изсече 150 декара съществуваща градска гора и бетонира мястото за водни ски и атракции… а, и отстрани с езерце за птички, които спокойно да си гнездят докато водните ски минават покрай тях.

Разкош!

Предвид целия този абсурд, не е случаен факта, че за по-малко от 48 часа се събраха над 1800 потвърдени подписа в петиция против Втори гребен канал и концесия. Подписи все още се събират и всеки може да подкрепи инициативата. Линк към петицията

Също толкова очаквано, гневът на пловдивчани ще прерастне и в протест, организиран за тази събота, от 11:00 пред Кулата на Гребната база. Тук може да намерите повече информация и за него. Линк към събитието

Организаторите приканват всеки, който не иска унищожаването на 150те декара лонгозна гора и концесионирането на Гребната да се присъедини, като, за да покажат любовта си към мястото, участниците предвиждат да използват слънчевия ден и да направят общо почистване на гората, която искат да спасят от изсичане.

Носете си ръкавици и чували – ще има бокук за разчистване.

За автора

Коментари (11)

 1. Частникът няма наяждане, първи принцип на дивия капитализъм, затова трябва да се намеси народът!

  Отговор
 2. Нищо чудно и този тъй „велик“ проект да „забатачи“ като зоологическата градина!

  Отговор
  • Гербери няма от почти година, време е да поемете отговорност за гласуването против тях, това са вашите хора, на всяко ниво в администрацията на страната и общината – все калинки на Промяната™

   Отговор
   • Те да оправят първо Зоопарка, че е срамота да си водим децата в София и Пазарджик.

    Отговор

Вашият коментар