Михаел Бар-Зоар : Спасяването на българските евреи да се превърне във филм по холивудски сценарий

Спасяването на българските евреи трябва да се превърне в игрален филм по холивудски сценарий и с участието на емблематични световноизвестни актьори, за да узнае целия свят за това благородно дело на българите. Това е причината за посещението ми в България, заяви на среща със  свои почитатели в резиденция „Алхемист Фон Голденбург“ израелският писател и историк от български произход проф. Михаел Бар-Зоар.  Той гостува там по покана на домакина и президент на Израелско-Българския институт доц. Невен Фон Голденбург.

Сред гостите бяха президентът на България (1997-2002) Петър Стоянов, председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков, бившият посланик на страната ни в Израел проф. Цанко Яблански, председателят на фондация „България“ и съпредседател на Израелско-Българския институт Яков Джераси.            

Поводът за посещението на проф. Бар-Зоар е представянето на неговата книга „Спасение“, което бе направено от Петър Стоянов. Доц. Невен Фон Голденбург при откриване на срещата припомни, че на 10 март се навършиха 79 години от спасяването на българските евреи. Той изтъкна, че за това велико дело винаги трябва да се засвидетелства  благодарност към българския народ, църквата, цар Борис Трети и тогавашните политици.

Това, което проф. Михаел Бар-Зоар прави за България и българската национална памет, когато за първи път издаде своята книга за спасяването на българските евреи – „Извън хватката на Хитлер“, е неоценимо, каза в началото Петър Стоянов.  „Да направиш тази история популярна по света, е изключително сложно. Силата на тази книга е в това, че е написана от човек, преживял събитията“, добави президентът. Той сподели, че навремето е искал да концентрира вниманието на американския режисьор, сценарист и продуцент Стивън Спилбърг да направи филм.“Ако това беше станало, значението на България на световната карта се променя драстично“, убеден е Стоянов. Бар-Зоар разкри, че президентът е носил книгата на международни срещи и лично я е подарявал на световните лидери.

В изпълнение на своята лична кауза, превърнала се в историческа мисия – да популяризира истината за спасяването на близо 50 000 български евреи по времето на Втората световна война, проф. Бар-Зоар сподели, че малко преди да пристигне в резиденцията на Алхимика се е срещнал с президента Румен Радев, който го награди с орден „Стара планина“. Споделил идеята си за филма и получил пълна подкрепа от него. Да съдейства обещала и Теодора Генчовска, министър на външните работи, която ще запознае с идеята посланиците на всички страни у нас на срещата си с тях днес.

Филмът трябва да е направен по холивудски, защото в основата му може да залегне вълнуваща любовна история – между Александър Белев, оглавил създаденото през 1943 г. Комисарство по еврейските въпроси, и неговата секретарка Лиляна Паница. Въпреки че била влюбена в него, тя предупредила еврейските лидери какво ги очаква.

Проф. Бар-Зоар успя да разчувства присъстващите, разказвайки историята за спасяването на българските евреи и заяви,че Израел е тяхната родина, но България приемат за своето отечество. Ние сме запазили дълбока и силна връзка с България, посочи той.

 „Ако други страни се бяха държали към евреите както България, щяха да бъдат спасени не 50 000, а може би 500 000 души. Единственият начин да разпространим по целия свят тази история е чрез игрален филм. Трябва да го направим“, каза писателят и призна, че първи идеята прегърнал Петър Стоянов. А професорът изтъкна, че отпорът на българите срещу хитлеристка Германия показва, че няма големи и малки народи и че всеки трябва да отстоява позициите си.

Коментирайки войната в Украйна заяви: „Живеехме в един свят без война. Сега тези гледки и трагедии, които бяхме забравили от преди 80 години, отново излизат наяве. Виждате бежанци и трупове по улиците. Ако Запада и Америка влязат в този конфликт, войната ще стане световна.“ Професорът смята, че единствената сила, която може да убеди Русия да спре войната, е Китай, но няма да го направи, защото има своите съображения. Европа ще стои безсилна, а това ще промени целият световен мир и начин на живот.

Семейството на проф. Бар-Зоар емигрира в Израел през 1948 г., когато е на 10 години. Неговият чичо е участвал в спасяването на кюстендилските евреи в началото на 1943 г.  Автор е на мащабно изследване за спасяването на българските евреи – „Извън хватката на Хитлер“. На български език излизат още книгите му „Мосад“ – за най-великите операции на тайната служба на Израел, „Няма невъзможна мисия“, посветена на мисии на Специалните части на Израел по света. Книгите му го правят популярен по цял свят.

Вашият коментар