Момче разчувства семейството си, върна го в старата им къща чрез виртуална реалност

Пуловер, пари, чорапи, играчки, албум за снимки, снимка в рамка, телефон, сервиз, декоративен елен. Хората си подаряват масово материални неща за Коледа без да приемат друго като опция. Иван Иванов е добрият пример, взел решение да поднесе на семейството си емоционално преживяване, като пресъздаде старата им семейна къща чрез виртуална реалност.

Идеята идва още преди година, когато баба му Нела казва, че ще продаде къщата в Тервел. След като съпругът й си отива, тя решава да се изнесе, защото й е трудно да се грижи сама за цялата къща.

Когато разбира новината, че пускат за продан мястото, момчето иска да направи нещо, за да го съхрани. Тогава му хрумва да заснеме цялата къща такава каквато е, да я вкара във виртуална реалност и по този начин да я запази завинаги. Казва на баба си да му звънне щом започнат да изнасят багажите, без никой да подозира, че другата му водеща цел е да сканира всяко нейно кътче за целите си.Пристигайки на място вижда, че вече са изнесени част от нещата. Губерите са махнати от мебелите, книгите са свалени от библиотеките. Това не му попречва, дори си дава срок преди Коледа да е готов. И се получава.

Къщата в Тервел е много скъпа за всички от семейството, три поколения са израснали в нея. Иван си спомня детските си години, когато не е пропускал ваканция и е създавал спомени с брат си и братовчедка си.

„Бяхме много деца. Играхме по цял ден на улицата, а на обед баба само ни викаше, за да изядем по две филии с масло, лютеница и натрошено сирене. Най-вкусното нещо, което съм ял.“

Летата къщата и малкият град са били пълни с шум от деца. С времето са се връщали само по празниците.

За тези, които не са запознати с материята и какво точно е направил пловдивчанинът – VR очилата обхващат цялото зрение и ти показват виртуална реалност, която е направена на софтуер, за да те приближи максимално до визията на живия живот чрез истинска картина.

Цялата направа на пресъздаването на къщата отвън и отвътре отнема на Иван седмица. Помага му неговия приятел Александър Скерлев, също 3D артисти, без когото е нямало да успее да се справи. Александър помага за оптимизацията на 3D моделите да ги „реставрират“. В крайна сметка се получава доста реалистично, защото снимките спомагат за истинската текстура и цвят на всеки предмет.

Иван държи в течение брат си Златан още по време на разработването на видеото. Когато вече е готово се обажда на майка си с думите „Ако знаеш какво съм ти подготвил за Коледа!“, а тя му отговаря „Само да не са някакви технологии, виари, мета… моля ти се!“. Без да подозира, че тя ще е единствената, която ще се трогне до сълзи.

„Майка ми се разплака. Каза, че баба няма да го издържи, прекалено е емоционално. Да, обаче, баба грейна от щастие. Не знам дали нещо би я усмихнало толкова, особено да стои с тази усмивка във всяка минута, докато се разхожда из къщата. Дори и това да е чрез VR.“Силната емоция идва и от това, че когато сложиш очилата се чуват и звуци, и то не какви да е. Доближавайки се до къщата отвътре приглушено можеш да чуеш гласовете на всички от семейството как се забавляват и са заедно. Иван е събрал аудио записите от всяко весело празненство, рожден ден, Великден, които са празнували в Тервел.

Иван Иванов е 3D артист от Добрич, живее в Пловдив. Занимава се със специални ефекти, добавена реалност, виртуална реалност, прави 3D анимации. Изследва и борави с всичко свързано с новите технологии и как бихме могли да ги използваме за градивни и позитивни цели. В началото на професионалния си път се занимава със специални ефекти на музикални видеа. Работил е с едни от най-известните изпълнители в България и чужбина, както рапъри, така и поп-фолк изпълнители – Димчо, Вирго, YOUNG BB YOUNG, Боро Първи, Искрата, Галена и още. Миналата година е пътувал до Лос Анджелис, за да работи с Juicy J. Правил е добавена реалност и за брандове като Кока Кола, Ауди, Нисан, всичките му работи може да видите в ivantride.com

Иван държи на това да използва технологиите за нещо смислено. Създал е редица видеа, с които дори да помогне и на други в тази дейност, в канала му IVAN TRIDE.Момчето продължава да расте професионално и да се развива в това да разбере как технологиите могат да ни бъдат полезни и да работят в наша градивна полза.

Черешовото дърво в двора от години го няма, но къщата и до днес съществува. Вече е купена и променена. Престроена е, има нова ограда, нов покрив, нагодена е както е удобно за новите собственици.

Ала благодарение на едно съвременно момче, старият спомен ще остане завинаги. С кърпата, която виси от външната страна на стената, с кучето Джони, което пак се е покатерило на покрива, с черешата в двора, плакатите на вратата и щастливата глъчка, която се чува от смеха на семейството.

Видеото може да видите ТУК

Вашият коментар