Можем ли да живеем в по-чисти, красиви и удобни градове? Мисия ВЪЗМОЖНА

 БГ Бъди активен представи резултатите от “Партньорство за красива и чиста България”

Кампанията Искам Да съм полезен… Рециклирай ме в Капана събра над 50 000 кг пластмаса, метал и стъкло

Само ако работим заедно, можем да постигнем дългосрочна промяна в средата, в която живеем. Това ни показват от Сдружение БГ Бъди активен, които отправят апел да се грижим по-добре за средата в която живеем с различни кампании и събития, и подтикват към съвместна работа и разбирателство гражданите, неправителствените организации, институциите и бизнес. Резултатите от всичко това сдружението представи на специална пресконференция, организирана съвместно с представители от Областен информационен център Пловдив, които използваха възможността за среща с медиите, за да им представят повече за дейността на центъра. БГ Бъди активен  направи обобщение на направеното до момента по проекта “Партньорство за красива и чиста България”, част от дългосрочната програма _Място България, както и резултатите на национално и местно ниво. 

Вече повече от 6 години  БГ Бъди активен продължава да работи за една кауза – да имаме по-чист, по-красив и по-отворен за хората град. Фокусът на дейността на организацията е създаване на нови партньорства, активизиране на местните общности, иницииране на образователни инициативи за намаляване на отпадъците, повишаване нивата на рециклиране и предотвратяване на замърсяването и мащабни застъпнически кампании с фокус образуването на нерегламентирани сметища. „Хората не ценят толкова много нещата, които получават на готово. Но ако жителите са включени в процесите на обсъждане, планиране и промяна на средата, резултатите са много по-устойчиви и от това печелят всички – и гражданите, и общините, и цялото общество.“, казва Румяна Киризиева от сдружението – “Именно в тази посока работим ние – за активизиране на гражданите и въвличането им в това да бъдат неизменна част от #ПромянатаВъзможна”.

В края на месеца, на 31 октомври – Световен ден на градовете, БГ Бъди активен отправя покана към пловдивчани да станат част от видео Многото лица на промяната, което ще бъде заснето върху социалния активатор Градска всекидневна, който ще бъде разположен на Главната. През целия ден, всеки желаещ  гражданин ще може да стане част от видео послание на пловдивчани и да изрази своето мнение по въпроси като:  “Какво трябва да направим, за да бъде Пловдив по-красив, по-зелен и по-чист град? От кого зависи промяната? Кой носи отговорност за нея? И как да направим така, че утре всички да се събудим в един град, създаден ЗА хората.” Видеото ще обедини активисти за създаването на по-чист и подреден град и това да се случва с участието на всички.

Добрите примери и акценти от 2021-ва година – Как да живеем в по-чисти, красиви и удобни градове?

Кампанията Искам да съм полезен… Рециклирай ме!

Кампанията “Искам да съм полезен. Рециклирай ме!” протече в няколко града, като най-успешна бе в квартал Капана, Пловдив.Като част от кампанията над 20 заведения в квартала в центъра на града започнаха да събират разделно пластмаса, стъкло и хартия.Резултатите за 4 месеца са над 50 000 кг разделно събрани и върнати за рециклиране отпадъци!

Благодарение на Партньорство за красива и чиста България,  в партньорство с Община Пловдив и ЕКОПАК България,  бяха осигурени няколко пункта за събиране на отпадъците и ежедневното им извозване за рециклиране. Този процес улесни работещите в заведенията и повиши нивото на разделно събиране. Обратната връзка от заведенията е свързана с желанието за продължаване разделното събиране и след края на кампанията. Във  връзка с това камионът за извозване на отпадъците ще продължи да обикаля по маршрута и да извозва отпадъците и за напред.

Борба с образуването на нерегламентирани сметища

Застъпническата кампания има за цел изграждане на капацитет за общини, дейности за повишаване на осведомеността и образоването на граждани относно техните права и задължения и премахване и превенция на образуването на незаконни места за изхвърляне.  Като част от кампанията сдружението организира Кръгла маса на тема „Споделена отговорност за устойчиви градове, на която се обединиха бизнес, администрация и общински структури, НПО и зелен сектор. Участие взеха и Министерство на околната среда и водите.

Като част от кампанията и в партньорство с Национално сдружение на общините, БГ Бъди активен разпространява  добри практики, информация, възможности за включване и застъпническа програма за превенция образуване на незаконни сметища до общини от цялата страна

През тази година, в партньорство с различни организации, колекторски фирми и общини, сдружението успя да спести на природата над 18 тона от нерегламентирани сметища, образувани около Пловдив, Добрич и Варна.

Работа с училища

Благодарение на активното сътрудничество с район Тракия, Община Пловдив и партньорство с клуб Ротаракт Пловдив и Ротаракт Пловдив Филипопол, сдружението реализира кампанията “Искам да съм полезен… в училище”.   В кампанията ще се включват  училищата от район Тракия, които под формата на съревнование  събират пластмасови бутилки в специална арт инсталация, носеща името Шишеяд. Училището събрало най-голямо количество килограми пластмасови отпадъци ще получи и награда – намеса в своя двор по избор. Всички деца ще научат повече за това колко е важно да пазим чисто, да събираме разделно отпадъците и да ги рециклираме.  Целта на организаторите е  да ангажират и образоват децата и учителите относно въпросите за отпадъците и да насърчат дългосрочната промяна в поведението им

Освен в пловдивските училища, организацията работи и на национално ниво в мрежа от над 2000 училища, в която сдружението разпространи различни ресурси в помощ на учителите за работа с децата по темите за рециклиране и разделно събиране на опаковките. През годината чрез различни тематични кампании БГ Бъди активен подпомогна училищата да работят с децата по темите и стимулира провеждането на допълнителни занимания чрез различни интересни конкурси за учебните заведения.

Овластяване на общности,да създават своята среда и град.

БГ Бъди активен продължава да работи в посока активно гражданско общество и въвличането му в създаване  на по-добра градска среда. Базирайки се на подхода ‘placemaking’, дейностите по дългосрочната програма _Място България създават стабилни и дълготрайни партньорства между граждани, организации, бизнес и институции, благодарение на които превръщат грижата за обществената среда, в стимул за гражданска активност и отговорност. И през 2021-ва сдружението насърчи десетки доброволци от Пловдив, Варна, Силистра, Езерец и Смолян да правят малки, но важни промени в средата и  да облагородят  5 общи пространства в кварталите си.

Послание #БезОтпадъци

През годината посланието #БезОтпадъци бе отправено чрез редица разнообразни мащабни кампании целящи превенция на замърсяването, осъзнаване на личната отговорност към средата и повишаване нивата на рециклиране. Всяка от кампаниите бе ориентирана към различна група хора и използва методи и способи адекватни за своя получател, за да възприеме послението правилно и да успее да му въздейства.

Големи спортни събития, като Европейско първенство по плажен хандбал, преминаха под надслов #БезОтпадъци. В състезанието взеха участие над 1200 състезатели, 70 съдии и делегати и 230 доброволци. Всички те бяха ангажирани с идеята за намаляване на опаковките, като ще използват бутилки за многократна употреба по време на всички дни от първенството, а над 1 тон отпадъци само от това събитие, бяха събрани разделно и върнати за рециклиране.

Борба за Море #БезОтпадъци

Заедно с варненските партньори на проекта – Морски клуб Приятели на морето, БГ Бъди активен осъществи дейности свързани с почистване на труднодостъпни плажове, проведе две подводни почиствания с участието на водолази, организира почиствания на плажни ивици, както и мащабни комуникационни кампании сред плажуващите и сред плажните барове и заведенията с цел превенция на замърсяването. В резултат на което на природата бяха спестени над 1200 кг отпадъци, а посланието достигна до над 10 000 души, В заведенията на плажната ивица във Варна бе организирано разделно събиране на отпадъците, а за да улеснят работата им с клентите, организаторите поставиха комуникационни материали по масите и баровете с полезна информация за разделното събиране и рециклиране.

Бъдещи планове:

Нови проекти

На пресконференцията представени бяха и бъдещите планове и кампании на сдружението и новия проект “Активни квартали”, който сдружението ще координира за цяла България. Проектът ще работи с градските общности чрез демократично участие на хора като ще положи основите за демократичен диалог на местно и национално ниво, с цел засилване на квартална демокрация в местните общности и включване на гражданите в политически процеси на местно ниво.

Работа с Общини

Като част от кампанията за борба с образуването на нерегламентирани сметища и в партньорство с Национално сдружение на общините, БГ Бъди активен ще продължи да разпространява  добри практики, информация, както и възможности за включване с цел превенция образуване на незаконни сметища до общини от цялата страна. Кампанията има за цел изграждане на капацитет за общини и включва дейности за повишаване на осведомеността и образоването на граждани относно техните права и задължения и премахване и превенция на образуването на незаконни места за изхвърляне.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

thespot.bgbeactive.org

Facebook – Място България

За автора

Вашият коментар