Музикалният фестивал „Златната Диана“ се завръща

След едногодишно прекъсване поради пандемията традиционните за Ямбол Музикални празници „Златната Диана” се завръщат на сцена и ще се проведат в четири поредни дни от 21 юни до 24 юни.

Градът отново ще се превърне в притегателен център за любителите на класическата музика. По традиция на ямболска сцена ще се изявяват както доказани имена, така и талантливи млади певци и инструменталисти. Жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на изпълненията на известни оперни артисти.

Откриването на музикалните празници ще се състои в Деня на Ямбол – Свети Дух на 21 юни, понеделник, от 18:30 часа в зрителната зала на Ямбол с концерта „Аконкагуа“ за бандонеон, пиано и оркестър, посветен на 100-годишнината от рождението на известния аржентински композитор Астор Пиацола.

Неизменна традиция е празниците да бъдат открити от Камерен оркестър „Дианополис” с ръководител Красимира Султанова и тази година тя ще бъде спазена. Гости на откриването са пианистката Цвета Атанасова и Стоян Караиванов – бандонеон.

На 22 юни, вторник, почитателите на оперното изкуство ще се насладят на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, в която ще участват оркестърът на Плевенска филхармония, хор на Държавна опера – Русе и Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен. Диригент е познатият на ямболската публика Найден Тодоров, режисьор – Надя Христозова. Венцислав Атанасов ще бъде в ролята на Набуко, Габриела Георгиева ще се превъплъти в Абигейл, Шмилена Султанова – Фенена, Мартин Цонев – Захариа, Георги Султанов – Измаел. Оперният спектакъл ще се състои в Спортна зала „Диана“ от 19:00 часа.

На третия ден от програмата на празниците – 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19:00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с участието на Камерен оркестър „Дианополис“ и Вероника Тодорова – акордеон.

Заключителният концерт-спектакъл на „Златната Диана“ е „Да послушаме кино“ и ще започне на 24 юни, четвъртък, от 21:00 часа в Лятното кино в Градския парк. Плеяда от известни изпълнители – Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов, Живко Петров, Христо Йоцов, Борислав Йоцов, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, ще се изявят пред ямболската публика под съпровода на Плевенска филхармония.

Билети могат да бъдат закупени в театралната каса на Безистен

За автора

Вашият коментар