Набират дарения за реставрация на уникални тракийски военни артефакти

Националният археологически музей планира да реставрира уникални артефакти от тракийско време, открити при разкопки край Старосел. Проектът може да стане реалност с набрани средства от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, която се провежда за 13-та поредна година.

Сред находките от Пейчова и Шивачева могила край Старосел е позлатен нагръдник – единствен по рода си, съставен от кожена подложка и нашити върху нея бронзови „люспи“ с позлата. Ще бъдат реставрирани и други тракийски военни артефакти – предпазно и нападателно въоръжение, открити в двата гробни комплекса, които имат изключителна научна ценност за изследването на тракийската древност. Процесът по реставрация и консервация е изключително сложен, заради комбинацията от различни по вид материали и изисква провеждане на редица изследвания и съставяне на подробен план за извършване на отделните операции. Идеята е след приключването на технологичния процес да бъде организирана изложба, за да стигнат реставрираните исторически ценности до широка аудитория.

Със своя научен и музеен потенциал Националният археологически институт с музей при БАН е най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа. Подробности за каузата на музея, свързана с тракийските воини от Старосел, може да се открие на страницата на дарителската кампания, откъдето лесно всеки може да се направи дарение.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, са Рилският манастир, Български фонд за жените, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Фондация „За нашите деца“, ЮЗДП и Природен парк „Шуменско плато“.

Дарение за избрания проект може да се направи лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.

Вашият коментар