Над 350 души се включиха в крос с кауза на Гребната

Футболисти на местния футболен клуб поведоха кроса в подкрепа на детската онкохематология в Пловдив

Над 350 човека се включиха в благотворителен крос Европейска миля с кауза СПРИ РАКА тази неделя на Гребна база Пловдив. Интересни събития, част от кампанията пилотна за България и Пловдив European mile, течаха през целия месец май, като най-мащабното от тях обедини сдружение Stop Cancer, Община Пловдив, WOW Gym, Фондация Пловдив 2019, Младежки център Пловдив, Ротаракт Пловдив – Филипопол. Спонсори на събитието бяха Chipolino, C-Protect, Бултекс 99 и Изворна вода Бачково. Всеки включил се и изминал разстоянието дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло. Събраните средства по време на събитието ще бъдат дарени за отделението по детска онкохематология към УМБАЛ „Св Георги” – Пловдив.
Малки и големи се събраха на Гребния канал, за да преминат разстоянието от една миля или един километър и 600 метра, което се приема за задължителна ежедневна доза движение за всеки. „Едно от основните неща е активното отношение към заболяването. То не е присъда. Искаме всички да знаят, че има лечение на тази болест“, посочи Росица Касабова – председател на сдружение „Спри рака“.„Това, което ние искаме, е да накараме хората да помислят, че не е трудно да вкарат малко движение за здраве в деня си, защото отнема само 15 минути“, казва Ласка Ненова – мениджър на инициативата „Европейска миля“.
В кроса участие взеха футболисти на Ботев Пловдив – Иво Казаков, Благовест Данчев, Габриел Земярски, Мартин Панев и Петър Итов, пробягаха разтоянието от 1.600 км в знак на съпричастност и подкрепа към всички победили и побеждаващи в битка с рака. Дистанцията бе точно една миля, колкото е минималната ежедневна доза полезно движение за всеки.

Средства за кампанията продължават да се събират и по време на MOVE Week-Седмциа на физическата активност и спорта, която тече през тази седмица на Младежки хълм. В края на събитието събраната сума в дарителската кутия ще бъде преброена в присъствието на нотариус и преведена на сдружение Спри рака, които ще дарят сумата на Детската клиника по онкохематология.

Сдружение Спри Рака са си поставили за цел да привлекат вниманието на обществото за подкрепа и съпричастност към болните със злокачествени кръвни заболявания, както и техните близки да агитират и възпитават за повече движение, правилно хранене, своевременна профилактика, активно отношение към проблемите. Ежегодно те организират събития, под надслов Спри Рака, като през 2021-ва година това ще се случи на есен.


Дарения за Клиниката по клинична хематология могат да бъдат направени по всяко време по следната банкова сметка:

Търговска Банка Д АД
IBAN: BG45 DEMI 92401 000 277 037
BIC: DEMIBGSF
Сдружение СПРИ РАКА

Събитието Европейска Миля е отворено за абсолютно всеки желаещ да се включи, а съв фейсбук страницата на събитието можете да намерите актуална информация тук. Европейска миля е част от кампанията Now We Move на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), промотираща нуждата от повече ежедневна физическа активност. Координатор за България е сдружение БГ Бъди активен.

За автора

Вашият коментар