Никсън от Габана: Това е най-емоционалният ни албум

Група Габана изкарва второто си видео от новия албум “Пулс“ утре

Пловдивската банда, която се състои от Никола Никсън Джоков (барабани), Виктор Стамболов (вокал, китара), Ангел Дюлгеров (китара) и Стойко Милев (бас), представят утре вечер най-новата си песен – „Време“.

Тя идва с документални и емоционални кадри на момчетата, показващи процеса по създаването на целия албум.

Ивелина Василева говори с Никсъна малко преди самата премиера.

Кой от вас създаде песента Време?

Интересното е, че в този албум и четиримата участваме мега активно във всяка една песен, в подредбата им, аранжиментите, текстовете, всичко сме писали заедно. „Време“ е по идея на Виктор, хрумнала му преди 7 години в Дъблин. Още тогава ми показа основната тема и сега я разгърнахме и написахме.

За първи път ли работите по този начин заедно във всеки детайл?

Да. Това е може би един експеримент, като от самото начало до края всичко е правено и от четиримата. Няколко пъти си организирахме екскурзийки само ние на някоя вила и започвахме да мислим текстове, части, звуци. Напасвахме кое точно къде да бъде. Някой задава първоначалната идея, малка или голяма, а другите я доразвиват.


Къде е снимано видеото към „Време“?

В четвърта репетиционна в Коматево при Любомир Грозев. Сериозно участие имаше на Тодор Чорбов и студиото му, което се намира на втория етаж, над Любо. Тогава решихме да наемем всички репетиционни, плюс студиото, за една седмица, да направим няколко финални репетиции за доизкусуряване на звуци, кое в какъв момент с каква част да бъде изсвирено, и след това за един ден записахме абсолютно целия албум.

В едното помещение бяха китарните кубета, в другото помещение беше бас кубето, в друго бяхме бяхме заедно. Всеки имаше слушалки към общия звук и можеше да си регулира кое точно колко иска да чува и целият сигнал отиваше горе в студиото на Тошо. Той го записваше това нещо, смесваше и напасваше този целия звук.

Като диригент…

Точно така. И по този повод, защото целият процес беше интересен, решихме да го заснемем с шест камери. Всъщност, клипът на Време е документални кадри от записа. Плюс кадри на тези въпросните ходения по вили и как писахме песните, включително паленето на печки, огньове, сядане на маса и така нататък.


Това е най-емоционалното видео, което сте правили?

Да. Албумът е от 10 песни, това е вторият сингъл, който излиза с видео. За първи път група Габана прави албум изцяло на български език, включително си променихме логото, вече е на кирилица. Просто, за да подчертаем тази промяна.

Защо сега?

За мен, даже, трябваше и по-рано да стане това. Някак си по-естествено е да пееш на родния си език, поне за нас. И може би трябваше да мине време, за да го осъзнаем. Въпреки всички да казват, че езикът на рокендрола е английски. Аз смятам, че на български също трябва да има хубави песни и трябва да има хубав рокендрол.

Кога се очаква премиера на живо на „Пулс’?

Отлагаме я дълго време, заради пандемичните обстановки. Трябваше есента на 2020 да е събитието и преди това да бъдат пускани синглите. Премиерата ще е по някое време лятото, но още няма дата. Знаем само, че със сигурност ще е на открито.

За какво става дума във Време?

Текстът е много хубав. Само ще ти кажа един цитат от текста и сама ще си направиш извода. „Искам с теб да имам време“ се пее в припева. За такъв тип време става въпрос.


Ти любима песен имаш ли?

Моята любима песен се казва „Мъгла“.

От къде да си купим албума?

В момента, в който го пуснем целия, може да се намери във всички видове платформи – Спотифай, Ютуб, Гугъл Плей, Амазон, Ай Тюнс. А за физическия носител измислихме нещо много интересно.

Какво?

Решихме да не го издаваме на диск. Ще има кутии с флашки, книжки с текстове и снимки. Също ще имаме и целия албум на винил. Не виждам смисъл от правенето на сидита, защото в момента нито новите коли имат плеъри за тях, нито лаптопите.

Как стана така, че CD-то изчезна, а плочата се връща?

Той се връща тук, иначе някъде другаде по света никога не си е тръгвал.

За автора

Вашият коментар