Облекчават трафика от Сточна гара към Асеновград

Пътуващите от центъра на Пловдив през Сточна гара и ул. „Найчо Цанов“ отново могат за завиват по-лесно надясно към Асеновград при кръстовището до бившата Мебелна къща.

От ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщиха, че работата  на светофарната секция със стрелка за десен завой е възстановена след подмяна на кабелите за електрозахранване.

„За да облекчим трафика,  през последните две години променихме фазите на светофарните уредби с допълнителна дясна секция на над 10 ключови кръстовища в Пловдив. Оптимизирахме и работния режим на 115 светофарни уредби“, коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

По думите му системата за видеонаблюдение вече обхваща 27 кръстовища. Последните 3 от тях са бул. „Източен“ – ул. „Богомил“, бул. „Шести септември“ – моста на Адата, бул. „Цариградско шосе“ – ул. „Ландос“. Тази година се предвижда още около 20 кръстовища да бъдат включени към Центъра за управление на трафика, след като бъдат обновени старите светофарни уредби. Съвсем скоро се очаква реорганизация на движението на кръстовищата на бул. „Асеновградско шосе“ с бул. „Цар Симеон“ и на бул. „Шести септември“ с бул. „Цариградско шосе“, където в определени часове има голямо задръстване.

Благодарение на предприетите от началото на мандата  мерки за облекчаване на трафика и безопасността на движението по много от пътните артерии на града действа така наречената „зелена вълна“.

От Центъра за управление на трафика направиха интерактивна карта. В нея са онагледени координираните режими на светофарните уредби, като със „старт“ е показано откъде трябва да се включи моторното превозно средство. Обхванати са периодите от 09:00 до 16:00, от 19:00 до 21:00 часа, както и целодневно в събота и неделя, при скорост на автомобилите 45 – 50 километра в час.

От „Организация и контрол на транспорта“ обаче констатират, че за да се включат в „зелената  вълна“, много шофьори преминават на червен светофар дори на пешеходни пътеки. Именно заради това само през последните дни имаше два инцидента с пострадали пешеходци.

„Пазете пешеходците на пътя, защото животът и здравето на хората, които ходят пеша, са неизмеримо по-ценни в сравнение с няколко минути по-ранно пристигане до крайната точка на пътуването с автомобил“, призовават от общинското предприятие.

Интерактивната карта

За автора

Вашият коментар