Обмислят допълнителни мерки и ограничения за София

„В рамките на вътрешноведомствения пандемичен комитет дискутирахме динамичното развитие на епидемичната обстановка в няколко области – Благоевград, Бургас, София-град, София-област, Видин, Перник, Стара Загора и Пловдив, в които заболеваемостта е най-висока и в които на областно ниво вече е обсъдена възможността за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки“. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и уточни, че утре, 21 януари, предстои среща и на Националния пандемичен комитет.

По отношение на София – утре софийският областен щаб ще обсъжда евентуалното временно ограничаване при работата на обектите със значение за общественото здраве, заведения за хранене и развлечения, като СРЗИ предлага те да работят при 50% капацитет. Друга мярка, която предлагат от столичната здравна инспекция, е временното ограничаване на работното време на тези обекти до 22.00 ч., при стриктно спазване на изискването за достъп със „зелен сертификат“. Обсъжда се мерките в София да влязат в сила от 26 януари.

„От столичната РЗИ предлагат учениците от 5-ти, 6-ти, 8-ми, 9-ти и 11-ти клас да преминат към обучение в електронна среда до настъпването на междусрочната ваканция, а присъствено да се обучават децата от 1-ви до 4-ти клас, както и учениците от 7-ми, 10-ти и 12-ти клас“, посочи главният държавен здравен инспектор, като уточни, че за образователната система окончателните решения се взимат от Министерството на образованието и науката. По думите му за въвеждане на ротационен принцип на обучение трябва да се мисли и във всички посочени области, които вече са на прага на III-тия етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията.

Гражданите и бизнесът ще бъдат запознати няколко дни по-рано с мерките, които ще бъдат въведени на областно ниво, за да имат предвидимост и яснота. Към момента не се въвеждат мерки на национално ниво, тъй като показателите, които се следят, са различни в отделните региони на страната.

За автора

Вашият коментар