Обсъждат премахване на зеления сертификат при 60% ваксинация

Управлението на ковид кризата ще става на базата на оптимизиран модел, който предвижда общо пет клъстера на територията на страната. Това дава по-добра възможност да се поеме натоварването на интензивните легла в различните части на България и по този начин ще бъде намален рискът от затваряне на отделни области, заяви министър-председателят Кирил Петков. Премиерът изтъкна, че въпреки разпространението на новия вариант на коронавируса, към момента заетостта на интензивните легла не е прекомерно висока.

Кирил Петков отбеляза, че новият модел на управление на пандемията дава възможност за повече прогнозируемост, като всеки регион ще разполага с поне пет дни предизвестие преди да бъдат въведени нови мерки, ако такива се налагат. На сайта www.coronavirus.bg всеки гражданин ще може да следи ситуацията, онагледявана с карта. Премиерът даде пример с Регион 1, който включва София-град, София-област и Благоевград и Регион 5 – област Ямбол, за които прогнозите са след около седмица да навлязат в етап 3 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Премиерът заяви още, че започва дискусия с експерти по отношение на условията, при които може да бъде премахнат зеления сертификат на територията на България. Обект на разговора са два критерия. Първият е ваксинация от 60%, а вторият  – ако всички интензивни легла в страната паднат под 5% заетост от COVID болни. Ако заболяемостта се вдигне високо заради евентуална поредна вълна, въпросът за сертификата ще бъде дискутиран отново. „Започваме да управляваме кризата на база на модели, подкрепени с опита“, добави министър-председателят.

Вашият коментар