Община Пловдив облекчава процедурата за поставяне на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта

Процедурата за изграждането на т.нар. легнали полицаи или повдигнати пешеходни пътеки ще бъде облекчена. За целта ОП „Организация и контрол на транспорта“ ще подготви проекти за всеки от районите в града, а от районните кметства ще бъдат изграждани самите неравности. Това реши Общинската комисия по безопасност на движението, чийто председател е зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Въпросът за монтирането на изкуствени неравности е един от най-често разглежданите в Комисията, а липсата им на места е повод за безотговорното поведение на част от участниците в движението в града.

„До момента районната администрация, на чиято територия е подаден сигнал за изграждане на повдигната пешеходна пътека или легнал полицай, трябваше да намери проектант. Да му плати хонорар, а той да изготви проект, който да се съгласува в КАТ. След одобрението им, трябваше да се наеме фирма, която да изгради повдигната пешеходна пътека. Едва след това, от специализираното звено на Общината, се поставят маркировка и знаци“, обясни зам.-кметът Чонов.

Той подчерта, че този дълъг път за изграждането на ограничителни неравности на пътя ще бъде значително облекчен с новата организация. Общинското предприятие ще направи шест проекта за поставяне на неравности, които ще съгласува с КАТ, а след това ще ги предостави на шестте районни администрации, за да ги включат в строителните си програми.

„След като Комисията за безопасност на движението разреши процедурата, ние по служебен път ще подготвим проектите, одобрени в последните 2 г., но нереализирани. Предоставените на районното кметство проекти ще подлежат на съгласуване от компетентния държавен орган, след което всеки районен кмет ще има ангажимента да изгради неравностите. Впоследствие предприятието ще извърши хоризонталната и вертикална сигнализация“, допълни директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Представителят на КАТ, присъстващ на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението, препоръча да се заложи на изграждането на класически легнали полицаи от асфалт.

В изпълнение на заложените цели от ОП „Организация и контрол на транспорта“ от началото на годината до момента са маркирани 115 пешеходни пътеки, като работата продължава с фокус училищната инфраструктура, за да се обновят зебрите пред учебни и детски заведения преди 15 септември.

В ход е процедура за избор на изпълнител за полагане на хоризонтална маркировка и доставка на вертикална сигнализация, веднага след финализирането й ще започне и освежаването на големите булеварди и кръстовища.

За автора

Вашият коментар