Осинови водна костенурка, спаси я

Природонаучният музей в Пловдвид търси дом на няколко костенурки, които не може да задържи при себе си. Екипът организира отново кампанията „Осинови водна костенурка“, която има за цел да намери топъл дом на червенобузите и жълтобузи костенурки, защото в музея място в терариума няма.

В момента костенурките, които се нуждаят от осиновяване, са 5 и всички са с дължина около 20 см. Желаещите да се сдобият с нов домашен любимец могат да се свържат с екипа от музея, за да уточнят детайли. В случай, че след време не желаете или не можете вече да се грижите за костенурката, отново се свържете с тях. Само не я пускайте в реката! Червенобузите костенурки са чужд вид, който започва да измества местните видове блатни костенурки от техния единствен дом.

Ето и някои съвети за отглеждането на тези непретенциозни и симпатични любимци: Хубаво е червенобузата костенурка да се гледа в аквариум, който да има и суха част, той се нарича аква терариум. Никога не трябва да се сменя цялата вода в аквариума, необходимо е да бъде подменена само една трета от нея, и то след като новата вода е престояла едно денонощие. Добре е костенурката да получава дневна светлина, ако не, да и бъде поставена UV лампа. Менюто на костенурката включва сварен черен дроб, жълтък от твърдо сварено яйце, ситно нарязано сварено месо, риба, изсушени насекоми. Червенобузата костенурка може да бъде отглеждана сама, но ще се чувства по-добре, ако живее в компанията на представител на собствения си вид. Препоръчителната температура на водата в аквариума е над 20 градуса. За повече информация: pnm_plovdiv@abv.bg

За автора

Вашият коментар