Откриха изложба посветена на Левски в Ловеч

Като граждани нека да бъдем достойни за живота и делото на Васил Левски – с тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри на 16 февруари 2022 г. изложба, посветена на посветена на 149 години от гибелта на Апостола. Тя призова повече млади хора да идват в залите на Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Кметът подчерта, че богатият фонд на галерията представя най-доброто, което съхранява и винаги се включва във важните събития със свой принос.

Експозицията бе представена от Галя Герганова, главен уредник в културната институция. Представени са 15 творби – живопис и графика. Освен портрети на Апостола има и живописни платна, представящи най-близките сподвижници и революционери. Сред тях са Христо Ботев, Тодор Кирков и баба Тонка.

Творбите са дело на художници като Златю Бояджиев, проф. Добри Добрев, проф. Александър Поплилов, Иван Пеевски, Лиляна Дичева, Стефан Янев и други. Силно впечатляват  четирите графики на Дечко Тодоров.

В центъра на изложбата е разположена мащабната картина „Христо Ботев“ на Златю Бояджиев. Авторите са се вдъхновявали както от архивни снимки, така и от описания на историци и писатели. Всички картини са от фонда на галерията.

Това е второто събитие от богатата програма на Община Ловеч с възпоменателни събития през текущата седмица. В понеделник бе открита изложба от творби на ловешки ученици в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“.

Цялата програма виж ТУК.

За автора

Вашият коментар