Откриха изложбата „Само пловдивчани“

С вернисаж в галерия „Капана“ бе открита изложбата „Само пловдивчани“- част от многогодишен кураторски проект на Костадин Отонов съвместно с  Дружеството на пловдивските художници.

Представянето на талантливи артисти, свързали творческите си биографии с Пловдив, датира отпреди 9 години, когато в първата изложба „100 на100 пловдивчани“ десетина автори представят по една своя живописна картина във формат 100 х100 см в малката галерия „А+“.

Постепенно броят на авторите нараства и приближава стотица. Заглавието на проектните  изложби се променя („Пловдивчанки“, „100х100 +“, „50х50“), мястото на показване – също: Пловдив, Пазарджик, Димитровград. Променя се и размерът на творбите, но условието те да са във формата на квадрат остава неизменно.

Квадратът е сред най-съвършените базови геометрични фигури, дал е основата даже на вечните египетски пирамиди. Но е и форма на модерните времена, с него се заиграва авангардното изкуство от началото на XX век. Квадратът предоставя безкрайни възможности на художниците да композират образите, които въображението им създава.

Изложбата „Само пловдивчани“ може да се разгледа до 7 декември. Входът е свободен.

За автора

Вашият коментар