Откриха тялото на алпиниста Атанас Скатов

От Министерството на външните работа съобщиха, че българският алпинист Атанас Скатов е открит мъртъв в Хималаите. По време на слизане от от Лагер 3 към базовия лагер се е скъсало въже, след което Скатов е паднал. Припомняме, че малко Преди Коледa д-р Скатов е тръгнал на първа зимна експедиция за изкачване на втория по височина в света връх – К2.

В акцията по неговото спасяване са били включени и два хеликоптера на пакистанската армия, като един от тях е открил тялото му в района на Пайджу, Пакистан.

Според информация на непалската агенция, причината за трагедията не е била в изправността на въжетата, а нещастен инцидент, при който Атанас Скатов ги е изпуснал и е паднал в пропаста.

Ето и цялото съобщение, разпространено от пресцентъра на външно министерство:

„С огромно прискърбие Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите.

Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера „Ecurell“ на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!“

Атанас Скатов е агроном по професия и е първият български алпинист, изкачил всички континентални първенци. Той е и първият веган, покорил на два пъти Еверест и още девет осемхилядника. 

За автора

Вашият коментар