Откриват изложбата „Живописта сега – Пловдив 2021“

Сборната изложба „Живописта сега – Пловдив 2021“, която ще представи творбите на 24-ма пловдивски живописци, с куратор Моника Роменска – художник и уредник в Градската художествена галерия, ще бъде открита днес от 17:00 часа в Зала „2019“ в Градската художествена галерия.

Изявата е второ събиране на утвърдени пловдивски художници от същия куратор след „Графиката сега – Пловдив 2020“ в Галерия „Капана“, която беше посрещната с възторг от публика и познавачи.

Моника Роменска мотивира отправените покани за настоящата изложба така:

„Поканила съм хора, които живеят с изкуството и в него, които се развиват в собствените си терзания и накрая намират или не отговорите на собствените си въпроси или зададени от другиго.

По обстоятелствени причини не можах да кажа нищо за предишната изложба – Графиката сега – Пловдив 2020, но моментът е този, в който да ги събера, обобщя – идеята е да представим пловдивските художници – големите, живите и обикновените, които незнайно как продължават да работят и създават неведоми, от никого не поискани, но очаквани истини, превърнати в приказки.  Каквото и да кажа за всекиго от художниците, участващи тук, ще е малко и няма да е достатъчно.

Всеки един от тях е допринесъл с цялото си творчество, за да бъде Пловдив Градът на художниците. Независимо от развитието на политическите битки, сбивания, победи и раздели – художниците на Пловдив остават да живеят в него. И някак градът живее такъв, какъв е – чрез тях, благодарение на тях. Защото те са съзидателна част от многолика България.“

Изложбата може да бъде разгледана до 3 март 2021 г.

Вашият коментар