Оцеляването на туризма в ЕС зависи от общия протокол за тестване

Оцеляването на туристическата индустрия в Европейския съюз зависи от приемането на общ протокол за тестване. Това съобщиха от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България.

В края на октомври Европейската комисия отново призова държавите в ЕС да премахнат националните ограничения за пътуване във връзка с COVID-19 и да преминат към координиран и общ подход. Ако тази препоръка се изпълни правилно пътуванията ще се възстановят, а с тях и туристическата индустрия, подчертават от ХОТРЕК. От организацията са категорични, че приемането на подобни общи правила е наложително, за да се възстанови доверието на потребителите и на бизнеса.

За да бъде един общ европейски протокол за тестване ефективен е важно да се осигури и достатъчен капацитет за тестване в летищата, автобусните терминали и други гари, заявяват от ХОТРЕК. Освен това е необходимо да се внедрят бързи и евтини методи за тестване, включително и такива за асимптоматични пътници. Да се премахне карантината и ограниченията за движение при отрицателни резултати от теста, настояват още от ХОТРЕК. Те са категорични, че за оцеляване на туристическия сектор е нужно още държавите-членки да признават взаимно резултатите от направените тестове, за да се избегне второ тестване на пътниците при пристигане.

Освен това от ХОТРЕК искат да бъде отменена карантината за четири групи лица с нискорисков профил като транспортния екипаж и персонал, които са обучени да следват конкретни протоколи и схеми за ограничаване на риска. Да отпадне и карантината за бизнес пътници, които са имали престой под 72 часа в рискова зона, предлагат още от ХОТРЕК. Както и за пакетните туристи, чиито пътувания са организирани по правила, следващи протоколи за безопасност и имат минимален контакт с местното население докато са на ваканция. Четвъртата група, за която от ХОТРЕК са категорични, че не бива да се налага карантина са транзитните пътници.

Необходими за услесняване на пътуването в условията на пандемия са и цифрови решения, като създаване на обща дигитална платформа, на която се качват резултатите от тестовете на всички пътници, както и попълнената от тях информация за маршрута и придружителите им по време на пътуването, заявяват от ХОТРЕК.

Вашият коментар