Пандемията ни накара да си опознаем страната

Националният статистически институт излезе с официални данни за туристическите пътувания в третото тримесечие от годината. Над 1 300 български граждани са пътували по време на продължаващата пандемична обстановка, като 95.5% от тях са били в страната. 4.0% са пътували само в чужбина, 0.5% са
пътували както в страната, така и в чужбина.

Огромна промяна в дейността на екскурзиите чрез агенция се наблюдава в цялата страна, защото, за да пътуваш в автобус или да си наемеш нощувка в хотел се изисква зелен сертификат. Именно това прави резервациите рехави и агенции споделиха пред MediaCafe за чувствителния спад на търсене.


снимка: Радослав Първанов, изглед към Царевец, Велико Търново

От разхлабването на първите мерки през март 2020 година до скоро предимно сме пътували в страната, като особено предпочитана и с интерес е била Северна България.

„Преди сертификатите имахме много екскурзии до Ловеч, Етър, Боженци, Крушунски водопади, Русе…За съжаление, след като наложиха тези ограничения, рязко спаднаха всякакви заявки.“, коментират от Глобал Тур.

Преди за първи път да чуем думичката „коронавирус“, като първи избор в листата по-скоро избирахме да пътуваме в чужбина и морето беше в Гърция и Италия, лято в Португалия или южната част на Франция звучеше по-добре, а Испания привличаше със своите цветни събития.

Сега обаче с голяма любов говорим за екскурзия до Добрич, двореца и ботаническата градина на румънската кралица Мария Единбургска в Балчик, язовир Батак, храм-кладенеца край село Гърло, който е на над 3000 години, Бистришките водопади, Фотински водопади.Калофер, снимка Дианна Мутавска-Вълкова

За сравнение, приходите от нощувки през септември 2020 г. достигат 88.1 млн. лв., или с 47.1% по-малко в сравнение със септември 2019 година.

Приходите от нощувки през септември 2021 г. се увеличават с 35.1% в сравнение със септември 2020 г. и достигат 119.1 млн. лева.

Водеща снимка: Георги Колев от Красиви места от България

За автора

Вашият коментар