Пловдив почете жертвите на комунистическия режим

С поднасяне на цветя пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов“ бе почетена паметта на жертвите на комунистическия режим. На поклонението присъстваха зам.-кметовете Стефан Стоянов, Пламен Панов, Георги Титюков, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, председателят на ДСБ Пловдив и общински съветник Йордан Иванов, председателят на Съюза на репресираните от комунизма – Пловдив Атанас Узунов и граждани.

„Днес е важна историческа дата, на която почитаме жертвите на комунистическия режим, но и момент, в който да си дадем сметка за пътя, който държавата ни извървя през последните десетилетия. Само преди 30 години базовите ценности  –  свобода и демокрация, които днес смятаме за даденост, не съществуваха. Затова днес е добър ден да погледнем историята безпристрастно и да помислим за бъдещето“, коментира зам.-кметът Стоянов.

Послание отправи и председателят на Съюза на репресираните от комунизма Атанас Узунов, който призова гражданите да почетат паметта на свидните жертви като запалят свещ и се помолят за упокоение на душите им.

„Помирението не е възможно без осъзнаване и осъждане на човеконенавистния комунистически режим. Трябва да помним и осъждаме миналото, за да не се повтаря никога повече“, коментира общинският съветник Йордан Иванов.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се отбелязва от 2011 г. с решение на МС. От тази година той е включен в Културния календар на Община Пловдив за 2021 г.

За автора

Вашият коментар