Пловдив почита Апостола на свободата

С панахида и общоградско възпоменание Пловдив ще отбележи 149-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

От 10:00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храм „Св. Св. Петър и Павел“, каквато е традицията от години в този ден.

От 11:00 часа пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика, ще бъде почетена 149-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски.  

На общоградското възпоменание ще присъстват Кметът на Община Пловдив, народни представители, Областният управител, Председателят на Общински съвет-Пловдив, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони,  представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.

Слово пред паметника ще произнесе Живка Аджеларова. Член на Сдружение „Писалка и перо” и на Общински комитет „Васил Левски“- Пловдив. Завършила ОУ „Душо Хаджидеков” и ЕГ „Иван Вазов” в Пловдив. Възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Италианска филология“, понастоящем студент в магистърска програма „Преводач-редактор“ към същия университет. Лауреат на многобройни конкурси,  преводач към отдел „Италианска литература” в библиотеката на читалище „Алеко Константинов” – гр. Пловдив. Една от деветте преводачки на сонети от Данте Алигиери, преведени за първи път през 2021 г. на български език със заглавието „Стихове“ , като част от проекта „Да опознаем Данте“ на специалност „Италианска филология“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Организатори на панихидата са Петко Георгиев – родственик на Апостола и Общински комитет „Васил Левски“. Водещ на възпоменателното честване ще е Петър Тосков – актьор от Драматичен театър Пловдив.

В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”. 

За автора

Вашият коментар