Пловдив с послание за мир на Международния ден на толерантността

В Пловдив ще бъде създадена третата Градина на толерантността като послание за мир, което жителите на града, от различни религии и етнически общности, изпращат към всички.

В тези изключително трудни за целия свят времена, в които светът е скован от пандемичните мерки и същевременно се тресе от военни конфликти, терористични актове, бедствия и политически протести, Пловдив – като символ на толерантността и мирното съжителство между народите, отправя своето послание – нека уважаваме различията помежду си и да даваме личен пример за приятелство и взаимопомощ.

Седем дървета ще бъдат засадени отново символично – тази година в градина на бул. „Мария Луиза“ в район „Източен“,със съдействието на кмета Иван Стоянов. Избраните  дървета са от вида лейландски кипарис. Събитието, което ще е от 11 часа на 16 ноември,  ще бъде съобразено с всички епидемиологични мерки. По този начин Пловдив ще отбележи Международния ден на толерантността.

Традицията на общностите от града на тепетата започна през 2018 г., когато в Дондуковата градина (район „Централен“) бе създадена първата градина от лагерстремии, по идея на Кристиан Ангелов и приятелите му от младежката организация нa ОЕ “Шалом”. За съжаление, по време на първата вълна от епидемията, дърветата бяха унищожени и сега се възстановяват отново. Инициативата на фондация “Заедно” се осъществява със съдействието на районните кметове на Пловдив, еколозите от общинските администрации по места и ОП “Градини и паркове”. Втора градина на толерантността бе засадена през 2019 г. с красиви дървета от вида “Prunus Nigra” пред стадион „Локомотив“, в началото на парк “Лаута“ (район „Тракия“).

В засаждането на дърветата по традиция участват ученици и студенти от шест общности – арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска. Седмото дърво в тези градини е символ на всички останали етноси, чиито живот, култура и история са свързани с най-стария жив град в Европа. 

Идеята е във всеки един район на Пловдив да бъде създадена Градина на толерантността – като послание за следващите поколения.

Международният ден на толерантността се отбелязва по света на 16 ноември. През 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат на тази дата толерантността и  да разпространяват идеята за разбирателство между народите. Година по-рано страните членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. По този начин се поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот и отричането на дискриминацията.

За автора

Вашият коментар