Пловдив vs София: Къде зимата е по-люта?

Трябваше да мине средата на януари, за да разберем, че е зима и температурите да донесат скреж на суджуците по терасите. Е, природата по-отдавна е тука и нямаме моралното право да ѝ даваме акъл. Но и отдавна е спорът кой град е по-град, а Попов и Петканов ще си премерят природите. Разбира се, Петканов бяга от темата къде почетните консули на Южна Корея са по-привлекателни, защото единственият му шанс е да контрира с външността на почетния консул на Русия. Но да минем към поредния епизод от дебата.

Къде зимата е по-люта?

София: Колкото по-люта е зимата, толкова по-юнашки е един народ. Хора, свикнали на сурово време, не мрънкат, не се глезят и лигавят. Кучият студ прави хората по-смислени, възпитани, подредени и добри. Затова скандинавците са симпатяги за пример, а африканците може да идват само да поритат в някой наш отбор и да ги продадем на печалба. Не е расизъм, от времето е просто. И в София то е по-сурово.

Тука тази година е ад. Вече 2-3 дни температурите падат под точката на замръзване, а моловете са затворени. Безплатното топло е недостъпно и заради зелените коридори сутринта. Затова трябва да надуем духалките и конвекторите, добре че имаме модерна електропреносна система. Не стига, че трябва да си ползваме собствения wi-fi, за да обсъждаме дали е правилно да блокират Тръмп от социалните мрежи, и то не за онова, че бил ловял жените за п*****е, ами сега и от парно да не може да спестим. Ни на офис, ни на търговски център, ад.

А особено неприятно е, че се редува сиво и кално, мрачно и начумерено. Само истински титани могат да оцелеят на тази трудна зимна обстановка. Да валне малко сняг, да скрие кучешките и котешките диарии по тротоарите, ще е лесно. Е, тогава пък поледици. Но ние, столичани, не се оплакваме, а оцеляваме с кански сили. А аз – с петкански.

Пловдив: Подла тема за дебат, тъй като в Пловдив от години сме само с три сезона – лято, есен и пак лято. Чат-пат и пролет има, ама максимум три дни, колкото да цъфнат герберите, че без тях сме за никъде. Но и тук вечерите си става хладно. Слагаме си габини върху домашните фракове, когато ходим до казаните, за да си хвърляме боклука, че иначе смогът от изгорелите гуми залепва и почва да тежи.

Така един съсед го пренесоха с рикша обратно до входната врата на кооперацията му, че се бяха сгъстили кюмюрите във въздуха и го свалиха рязко на земята. Ама това са дреболии, които дори станциите, измерващи мръсния въздух в града, не отчитат.

Ние проблемът с безплатното топло сме го решили отдавна. Частни партита в гарсониери до максимум 250 човека сгъстяват въздуха, а миризмите в градския транспорт го нагнетяват допълнително.

Къде зимата е по-изненадваща?

София: Да, най-опасното на зимата е, че изненадва. Ето, например на 1 януари ходих по къси гащи навън, грееше слънчице, а кокичетата вехнеха от старост. Но само за две седмици от 15-ина градуса, температурите паднаха до минус десетина. Кой има изгода от тези амплитуди? Борсовите спекуланти? Пловдивчани?

Сигурен съм, че в Пловдив зима изобщо няма, докато тука един ден както си пиете бира с комшиите пред гаражно магазинче, така захладнее и трябва да претупате виното с лимонадата, за да си кажете, че веднъж се живее и да се сгреете с коняче. А в Пловдив сигурно сте на ягодови дайкирита.

Пловдив: Определено при нас би била по-изненадваща, ако реши някоя година да дойде, но ние не спим, а се подготвяме. Всекидневно в онлайн часовете на децата им се говори спокойно и с усмивка как не бива да се стресират и панически да звънят на 112, ако видят нервни бели топчета да се реят измежду фините прахови частици навън. Сняг е!

А някои от тях са гледали филмовия алманах „Сам вкъщи“ и се страхуват, че почне ли да вали, родителите им ще се качат на самолет и в къщите им ще влязат крадци. Успокояваме ги, че никой никъде няма да лети, щото мама и тати не са се тествали и чипирали още и пет джитата на летището няма да ги пуснат до голямата метална птица.

По-старите пловдивчани подхождат с пренебрежение и аристократизъм към липсващите сезони. Намират за глупаво притеснението как биха нагъвали свинско и винско, ако няма сняг и обратното – ако има. Та тях не може да ги изненада нищо, ако не броим евентуално поевтиняване на пенсиите.

Та нима Аспарух се е изненадал, когато Ханко Брат е взел сноп съчки в ръка и е показал на него и братята му, че заедно не може да ги счупи? Не, разбрал е, че всичко си е до ЕГН и след това е отпрашил с четата към Дунав.

Вашият коментар