Пловдивчани с „Поход на свободата“ за 3 март

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика,  панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища, в Пловдив ще бъде отбелязана 143-та годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3-ти март.

В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър, членове на комитет „Родолюбие“, които преди началото на тържественото честване отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Желаещите да се включат в Похода граждани трябва да се явят в 11.00 часа на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик“)

Вечерта на пл. „Централен“ ще се състои тържествена проверка – заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев.

Вижте програмата по часове:

11:00 часа Катедрален храм „Св. Богородица“ – Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай

12:00 часа Паметник на руските освободители Бунарджика- Тържествено отбелязване на 143-та годишнина от Освобождението на България.

Официално слово ще държи Здравко Димитров – Кмет на Община Пловдив, а водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България – Христо Христов. Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

13:30 часа Паметник на опълченците – Траурен парк „Централен“ (бул.”Княгиня Мария Луиза “ №73)

Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър

18:30 часа площад „Централен“ – Тържествена проверка – заря по повод Националния празник на  Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официално слово генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор – Симеон Алексиев.

За автора

Вашият коментар