Представят фотокнигата „Чупи реже полива“

Издателство Жанет 45 и Ко-оп ще представят онлайн премиерата на фотокнигата на Никола Михов „Чупи реже полива“ днес. В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов, като намигване към актуалната политическа ситуация. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти.

„Колко прави 1+1? Какво получаваме когато съпоставим в огледалото на времето образите на Тодор Живков и Бойко Борисов, едно или две? Отговорът на това уравнение вероятно ще зависи от политически уклон на човека, който гледа.

Книгата „Чупи реже полива“ ни подтиква към съпоставка между два елемента: един наличен образ, грижливо лъскан с носталгия от едни и с възмущение от други и един отсъстващ образ, чиято визуална липса се замества с неговите думи.

Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков,
запечатани върху фотографската лента. Ритуалът застава между Вожда и народа, който гледа мило, в захлас. Ритуалът е спойката, лепилото на традицията (по метафората на хърватската писателка Дубравка Угрешич). Ритуалът разделя, но и събира Вожда и народа. Народ, в който се редуват девойка с носия, милиционер, министър, бизнесмен, член на Политбюро, охрана, инвеститор, бодигард.

„Чупи реже полива“ не е илюстрация на историята, разказана чрез дати и
официални лица, а книга, която ни дава възможност за неочаквани комбинации,
през спиралата на времето и през съвсем буквалната телена спирала на книжното си тяло. Затова времето и мястото престават да имат значение.
Тази фотокнига ни кара да се замислим за обществото ни — тогава, преди 89-та година на ХХ век и сега. Какви са приликите и какви са разликите? Как изглеждат народът, медиите и политиците и най-вече кой е субектът на действието, този който има правото да чупи, реже и полива безнаказано?

Размисълът остава за нас.”

Ирина Недева

Двуезичното издание ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА е в предварителна продажба в сайта на ИК Жанет 45 и Booklover. От 6 април книгата ще може да бъде намерена в галерия „Ко-оп“, в Gifted Sofia, онлайн на Be Duende и във всички добри книжарници.

Началото на събитието е 19 часа, като участие в дискусията ще вземат авторът Никола Михов и издателят Манол Пейков.

ЗА АВТОРА:
Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица международни изложби и фестивали, между които: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Международни фотографски срещи — Rencontres d’Arles в Арл, Франция (2017) и Фестивал за млада европейска фотография — Circulation(s) в Париж (2015).

Никола е съосновател на платформата за съвременна българска фотография
Bulgarian Photography Now и платформата за фотокниги ПУК! От 2019 г. е част
от кураторския екип на Галерия Синтезис. През 2017 г. е гост-куратор на първото издание на Sofia Art Book Fair.

Вашият коментар