Представят изложбата „Само пловдивчани“ в галерия „Капана“

С вернисаж от 17:00 до 19:30 ч. днес в галерия „Капана“ ще се открие  изложбата „Само пловдивчани“- част от многогодишен кураторски проект на Костадин Отонов съвместно с  Дружеството на пловдивските художници.

Представянето на талантливи артисти, свързали творческите си биографии с Пловдив, датира отпреди 9 години, когато в първата изложба „100 на100 пловдивчани“ десетина автори представиха по една своя живописна картина във формат 100 х100 см в малката галерия „А+“.

Постепенно броят на авторите нарастваше и приближи стотица. Заглавието на проектните  изложби се променяше („Пловдивчанки“, „100х100 +“, „50х50“), мястото на показване – също: Пловдив, Пазарджик, Димитровград. Променяше се и размерът на творбите, но условието те да са във формата на квадрат остана неизменно.

Квадратът е сред най-съвършените базови геометрични фигури, дал е основата даже на вечните египетски пирамиди. Но е и форма на модерните времена, с него се заиграва авангардното изкуство от началото на XX век. Квадратът предоставя безкрайни възможности на художниците да композират образите, които въображението им създава.

Изложбата „Само пловдивчани“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2021 г. Може да се разгледа до 7 декември. Входът е свободен.

Всички ще бъдат допускани в галерията само при наличие на зелен сертификат или валиден отрицателен тест за COVID-19.

За автора

Вашият коментар