Провериха напредъка на укрепителните дейности на Форум Север

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и зам.-кметът по строителството Пламен Райчев провериха напредъка на строителните  дейности по укрепване на източна и югозападната част на обект „Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол”.

„През последните няколко месеца е извършена огромна работа по изграждане на отводнителните и дренажните системи, преди да се пристъпи към същинската реализация на проекта“, коментира кметът Здравко Димитров. Конструктивното осигуряване е направено преди зимата, за да няма смъкваме на земни маси към площада и срутвания в източната част.

След приключване на аварийното укрепване може да се пристъпи към реставрацията, консервацията и експонирането на археологическия паметник и цялостното благоустрояване. Те ще започнат вероятно през следващата година, в първия възможен момент, в който времето позволява.

Предстои да се реализира  пешеходна връзка от Главната улица през цялостното протежение на античната пешеходна зона по северния тротоар на бул. „Гладстон“ до Голямата базилика.

Проектът е на арх. Румяна Пройкова. С осъществяването му ще се осигурява визуална връзка между реализирания Форум Запад пред Централна поща  и Форум Север, по който се работи в момента. Обектът е културна ценност със статут от национално значение. 

За автора

Вашият коментар