Раздадоха наградите Икар, ето победителите

Проведоха са 47-мите Награди на Съюза на артистите снощи в Народния театър „Иван Вазов“. 21 статуетки ИКАР се връчиха за постижения в театралното изкуство. Церемонията откри Ицо Хазарта и балет Нова, а залата бе с 50% присъствие, което значи 400 човека зрители. Ето и наградените:

За дебют награда взе Поля Йорданова за ролята й на Наташа в Мечтата на Наташа от Ярослава Пулинович, режисьор Ана Батева, Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово.


Водеща мъжка роля се присъди на Валери Йорданов за Рамадан Дервишов в „Караконджул“ по „Дервишово семе” от Николай Хайтов, реж. Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“. Водеща женска роля е за Ирина Жамбонас за Марта в „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби, реж. Стоян Радев, Малък градски театър „Зад канала”

Поддържаща мъжка роля взе Александър Тонев за Санчо Панса в „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес, реж. Маргарита Младенова, Драматично-куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик. За поддържаща женска роля се пребори Радена Вълканова за ролята ѝ в „Капитал(на) грешка“ по Йодьон фон Хорват, реж. Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов.

Статуетката за режисура грабна Диана Добрева за „Синът“ от Флориан Зелер, Народен театър „Иван Вазов”. Сценографията е за Мира Каланова с костюмите на Мариана Райчинова за пловдивското представление Закуска в Тифани по Труман Капоти, реж. Диана Добрева, Драматичен театър „Николай Масалитинов” – Пловдив.


Театралното изкуство не пропуска и авторската музика, която бе оценена в лицето на Христо Намлиев за „Портокалова кожа“ от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър „Възраждане”.


Най-добър спектакъл се присъди за „Боклук“ на Елена Телбис с режисьор Ивайло Христов, Театър 199 „Валентин Стойчев“

За драматургичен текст излъчени от Гилдията на  театроведите, критиците и драматурзите Икар взе отново „Боклук“ от Елена Телбис.

Критическите текст излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите бе за Румяна Николова и „Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година“,  изд. „П. Венедиков“, 2020.

За постижение в кукленото изкуство  за излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство от Комисия в състав от Мая Бежанска – актриса, Никола Вандов – театровед, Петя Караджова – сценограф Икарът бе за Петър Пашов за режисурата на „Пиано на луната“ по мотиви от Валери Петров, Театър „Ателие 313“.

Куклен спектакъл излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство бе за „Гарвин Магьостникът“ от Яна Борисова, реж. Вежен Велчовски, Общински куклен театър – Благоевград

За Вариатетно и атракционно изкуство излъчени от Гилдия атракционни и сценични изкуства и Гилдия за вариететно изкуство се присъди на Вили Кожухарова за постижения в областта на каучук акробатиката.

Съвременен танц и пърформанс излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства тази година е за Марион Дърова за “Wo Man”, ДНК, Национален дворец на културата.

Дадоха се награди и за дублаж при жените и мъжете.

Дублаж при жените спечели Гергана Стоянова за Елиза и Мария във „Влад“ и всички жени в „Ориент експрес“. Дублаж при мъжете взе Любомир Младенов  за Клод Трепани в „Дървосекачи“.

Награда за Цирково изкуство се присъди на Джулио Малеволти за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика.

Награда на АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъди на Иван Теофилов.

ИКАР за Чест и достойнство се даде на Любомир Бъчваров, а за Изключителен принос към музиката на Михаил Белчев.

Във финала на церемонията се посвети награда за Изключителен принос към българския театър на Татяна Лолова, посмъртно.

Вашият коментар